vrijdag 31 oktober 2014

Zomer in de herfst maar het kan ook anders

Het is eind oktober / begin november, maar met een temperatuur van tegen de 20 graden lijkt het meer op de zomer.
Hoe anders was het begin november in 1980: in de Bilt kwam het tot een record vroege ijsdag op 3 november 1980. Een ijsdag is een dag waarop de temperatuur de gehele dag onder nul blijft. Op 3 november 1980 was de maximum temperatuur in de Bilt -0,9 °C.

Ijsdag op 3 november 1980

Ook op 4 november 1980 was het koud: matige vorst

Op 4 november 1980 heb ik op natuurijs gelopen. Op 6 en 7 november viel ook sneeuw. Meer over de vroege winter van november 1980 vind u hier: winter van november 1980 . Het winterweer in de opvolgende wintermaanden december 1980 en januari en februari 1981 stelden overigens niet veel voor.

3 opmerkingen:

marcel neerhout zei

Tja dat komt door al die Prius rijders Jan, op de Zuidpool groeit het ijs aan als nooit tevoren terwijl het op de Noordpool weer smelt, volgens mij kantelt de boel een beetje over zijn as, niks CO2 melkkoe ellende. Dit had je al toen er geen eens auto's bestonden.
Vanmiddag stond Freek een maat van John in de sloot thuis 'on the fly' 7 karpers te vangen achter elkaar, stukje witte egg yarn onder verklikker en feest. Het is zowat November!
Van mij mag het keihard vriezen, wordt het OVM ook weer eens normaal.

Marcel zei

Hey Jan,

Laat het maar lekker kwakkelen die winters kunnen we gewoon blijven vissen.
En Marcel ik heb wel eens over de binnenbak op het ijs naar de dammetjes gelopen , en toen was er ook geen vis te vangen hoor dus gewoon lekker rustig wintertje wat mijn betreft! Ik heb toch geen schaatsen meer en zit liever met een hengel in me handen.

Grt Marcel van der Ham2014

marcel neerhout zei

Haha die Marcel, hé vanmiddag waren ze weer met de gemalen vis bezig, oftewel die vistrap werkt voor geen meter, bewoners klagen steen en been van de meeuwen en dode vislucht. Kan daar nou geen gaas voor????? En ik zag eergister een ijsvogel langs sjezen bij die baron, wel gaaf gezicht.
Van mij mag het vriezen, lekker naar het OVM verplicht!