maandag 3 november 2014

Alcedo Micron: Italiaanse ultralichte molen

In Schreiner's jaarboek voor sportvissers staan naast Fairplay hengels ook een tweetal ultralichte molentjes genoemd: de Pelican 50 en de Alcedo Micron, beide van Italiaanse komaf.
De Pelican 50 staat in Schreiner's jaarboek te koop voor 85 gulden en de Alcedo Micron heeft een prijs van 125 gulden.
Schreiner schreef in zijn jaarboek van omstreeks 1977 over de Alcedo Mircon o.a.:

"De Alcedo Micron behoort tot de zgn. ultra-lichte klasse, wat zijn gewicht van 180 gram wel bewijst. Hij zal daarom vooral worden gewaardeerd door vissers die met een werphengel op brasem vissen, voor voorn, ultra-licht spinnen, licht snoekbaars- en karperwerk. Maar ook op een 10 grams spinhengel valt de Alcedo Micron zeker niet uit de toon.
Dat de Alcedo Micron een slip-afstelling bezit die het mogelijk maakt ook met een 12 en 14/00 mm nylon te vissen, is feitelijk overbodig op te merken.
Alcedo Micron, gewicht 180 gram, lijncap. 100 m 22/00 nylon, versnelling 5.2 : 1, prijs F. 125,-"

De Pelican 50 had ik al, maar de Alcedo Micron is voor een redelijk bedrag niet makkelijk te krijgen. Vorige week stond echter een Alcedo Micron(inclusief extra spoel) op MP te koop en een bod van € 45 werd geaccepteerd.

Ik heb hem inmiddels binnen en hieronder wat foto's. De slip blijkt erg fijn in te stellen.


De Alcedo Micron


Ik ga hem binnenkort proberen op mijn FP 5 grams grafiet spinhengel en ik zal mijn bevindingen hier posten.

Update: de advertentie van Alcedo Micron uit Schreiner's jaarboek:


Schreiner's jaarboek uit 1977.

Alcedo Micron advertentie uit Schreiner's jaarboek.Jan

15 opmerkingen:

Henk zei

Zo te zien is dat een Micron die ik een jaartje geleden heb verkocht. Ik heb er ooit 3 gehad maar alles weer verkocht. Prachtige molens om te zien maar ik had er altijd problemen mee. Haperende slip, brekende beugelveertjes ed.
Hopelijk heb jij er meer plezier van Jan.

Jan zei

Dat klinkt weinig bemoedigend. De slip voelde juist erg goed aan: heb het met een FP 5 grammer getest thuis en de slip kwam goed op gang(zonder schokken).

Ik heb ook een Pelican 50 en heb daar de slip van verbeterd door er een dun leertje met vet er tussen te doen(onder de spoel). Heb daar een snoek van boven de 90 cm meegevangen met 12/00 nylon. Zal eens kijken of dat bij die Alcedo ook lukt.
Van die Peilcan is de beugel al eens gebroken en ook het beugelveertje is al een paar keer gebroken dus daar heb ik ook niet veel geluk mee.

Dan te bedenken dat die Alcedo Micron in de zeventiger jaren 125 gulden kostte. Dat zou nu ruim 200 euro zijn denk ik.

Het is net als de hedendaagse Italiaanse schoenen: heel mooi om te zien, maar de zolen zijn met spuug i.p.v. lijm aan de schoen vastgemaakt.

Merkwaardig dat Schreiner er zo lyrisch over was.

Ik ga hem toch proberen en als het niks is dan meld ik dat wel.
Dan gaat ie de kast in als pronkstuk en om af en toe eens vast te pakken en aan de slinger te draaien.

Gelukkig niet al te veel voor betaald.

Dat breken van die beugelveertjes heb ik met mijn Penn molens ook: ze hebben een perfecte slip, maar die beugelveertjes breken gauw en zijn niet meer te krijgen.

Laatst nog een vrijwel nieuw Penn 4200ss molentje gekocht met kapot beugelveertje voor 20 euro inclusief de verzendkosten. Dat het beugelveertje kapot was werd erbij vermeld. Ik heb zelf van een oude, andere molen het beugelveertje genomen en in de goede vorm gebogen en nu slaat de beugel weer redelijk goed over. Zo blijven we bezig.

Jan

Henk zei

Met Penn molens heb ik zeer goede ervaringen. Ik heb nog wat veertjes voor de 714Z en 716Z.
Veertjes kan je ook vinden op Ebay USA. Wel duur maar beter een goed passend duur veertje dan helemaal geen veertje. Voor de Microns zijn er ook veertjes op Ebay te vinden.
Als je handig bent dan maak je ze zelf van verenstaal. Niet dat ik zo handig ben maar het kan :)

Ik vis alleen nog met Luxor en Penn molens en heb nooit narigheid.
Binnenkort ga ik een Mitchell 308 proberen. Via www.werpmolens.com zijn alle onderdelen nog te koop.
De 308 is mooi voor onder een 5 grammer.

Groet,
Henk.

Jan zei

Hallo Henk,

Ik heb bij de verkoper van de Alcedo Micron geinformeerd en hij heeft de Alcedo Micron vroeger nieuw gekocht bij Jan den Bels in Delfshaven. Kostte toen waarschijnlijk 70 gulden.

Jan

Henk zei

Aha, dan heb je misschien kans dat je een goede te pakken hebt Jan. Mits de vorige eigenaar er zorgvuldig mee omgegaan is. Veel Microns die nu worden aangeboden zijn in slechte staat.
Op Ebay zag ik ooit een Micron nieuw in doos. Die werd verkocht voor 300 USD. Kan je nagaan hoe zeldzaam ze zijn in nieuwstaat.

marcel neerhout zei

Jan, sla je niet een beetje door door alles te kopen wat dé Jan ooit heeft beschreven zelfs als het 'troep' kan zijn, wat natuurlijk nog moet blijken in de praktijk, ik hoop dat het goed blijft natuurlijk.
Ik heb ook veel molens, maar de enige die een fijne slip hebben zijn hier de Penn 420SS, de Shakespeare 2499(lekker licht) en een Fladen nog bij John Schreiner gescoord, alle Abu's en Pelican's gaan met horten en stoten. Die wielren molentjes heb ik niet, dus kan ik niet over oordelen, zal niet slecht zijn.

Jan zei

Marcel,

Het wordt een beetje een hobby in een hobby dat molentjes kopen. Daar komt de uitdrukking hij loopt met molentjes vandaan!

Ik heb inmiddels een stuk of 10 Luxors en Cracks waaronder 4 groene Luxors A met bronzen tandwielen. Dat zijn de beste met de een zeer fijn afstelbare slip.

Ik koop alleen nog buitenkansjes want ik heb inderdaad wel genoeg molens en FP hengels nu.

Jan

Jan zei

Henk,

De Alcedo Micron ziet er nog redelijk goed uit en er zit ook helemaal geen speling op het molenhuis of bij de slinger. Hij maakt de indruk nog een leven lang mee te kunnen gaan.

Ik heb een met vet ingesmeerd dun leertje onder het spoeltje gedaan en nu lijkt de slip heel soepel te werken. Het moet in de praktijk nog blijken natuurlijk.

Dat van zo'n ingevet leertje als slipschijf heb ik eens bij Schreiner gehoord.

Jan

Jan zei

Marcel,

Heb je nog gevist en is het riet al gemaaid op onze stek?

Jan

marcel neerhout zei

Tot in de schemer net gestaan, riet staat er nog, 2 kwijt op de pook, ze blijven maar niet hangen aan de rekloze configuratie, en 1 mooie volger weer op de streamer waar het smaller wordt, leek even of ze aan het paaien waren, lagen er een paar onder kant heel druk te doen! Steekje los denk ik.

Henk zei

Klinkt goed Jan ! Als zo'n Alcedo goed is dan heb je er een topmolentje aan.
Dat 'lopen met molentjes' dat ken ik wel. Op een gegeven moment had ik 8 pelican molens. Niet één was perfect. Ik heb ze allemaal verkocht.
Ik vis alleen nog met oude metalen Penn molens en Luxor. Nooit gedoe met een slechte slip en onverwoestbaar. Sinds kort ben ik de Mitchell molens aan het herontdekken. Zitten ook juweeltjes tussen.

marcel neerhout zei

Waar heb ik dat toch vaker gelezen ? :)

hehe wat een rust….
het was niets vandaag Jan, ter info.
Wel een mooie volger bij de 2e brug kleiner wordend water bij de SF plas.
Ik dacht dat mijn streamer de modder raakte en ik een stofwolk erachter zag, bleek de schim van de snoek te zijn die de hele tijd mee zwom, kon hem niet verleiden tot happen helaas.

Jan zei

Marcel,

Ik ben de Izumi plug kwijtgeraakt in de Boonervliet: zat muurvast aan de bodem, niet zo ver van de kant.

Ik heb de plek gemarkeerd en ik ga hem proberen te "bergen".

Jan

Jan zei

Marcel,

Ik heb nog een stek ontdekt waar je een goede kans maakt om een meerval te vangen: https://www.youtube.com/watch?v=T8j6FiEeVPk

marcel neerhout zei

Jan, als het niet te ver is heb ik een sterke dreg, zonde van de Izumi, hoorde het van Wim al.
Ik had er net nog eentje gevangen na heeeel lang van alles gooien, knalde onder de kant er diep overheen een kleintje, was zo weer los hoor.
ff die meerval bekijken....