vrijdag 14 februari 2014

Zinloze molenslip test

Een jaar of dertig geleden schreef hengelsport redacteur Kees Ketting in Vissport over een manier om te testen of een molenslip goed functioneerde. Hij pakte de lijn van de molen en stelde de slip zo licht af dat de molen langzaam op zijn gewicht naar beneden zakte. Wanneer dat zonder haperen en stoten gebeurde was de slip volgens hem perfect.


Zinloze molenslip test


Jan Schreiner gaf over deze molenslip test een vernietigend oordeel in Vissport. Helaas kan ik het betreffende nummer van Vissport niet zo gauw vinden. Weet iemand het jaar en nummer van Vissport waar het in staat dan hou ik me aanbevolen. Update: inmiddels gevonden! Waardeloze sliptest
Wat Jan Schreiner zei over Kettings molenslip test kwam ongeveer op het volgende neer:

Stel er wordt een Pelican 50 gebruikt voor de test. Zo’n molentje weegt ongeveer 180 gram.
0,08 mm Maxima heeft een trekkracht van 500 gram dus de slip wordt afgesteld op minder dan de helft van de trekkracht van 8 honderdste Maxima nylon. Bij vrijwel alle molens, ook de goedkoopste, is de slipwerking ingesteld op zo’n geringe en nutteloze trekkracht goed.
Pas wanneer de slip zwaarder wordt ingesteld dan vallen de molens met een slechte slipafstelling door de mand: de slip gaat dan met horten en stoten werken. Bij echt goede kwaliteitsmolens kun je de slip ook bij hogere weerstand zo instellen dat hij zonder haperen en stoten werkt.
Kortom een nietszeggende en nutteloze sliptest.

Kees Ketting reageerde verontwaardigd en zei dat je de molen dan maar moest verzwaren. Ziet u het al voor u: je molen met een steen er aan bungelend aan een stuk nylon?

Nog niet zo lang geleden las ik ergens op internet dat een sportvisser op dezelfde manier als Kees Ketting de slip van een molen testte. Blijkbaar worden oude fouten ook in de visserij steeds opnieuw gemaakt.

Jan

7 opmerkingen:

Peter Linzell zei

Hoi Jan,

Die sportvisser stond tegenover mij in de spiegel vanmorgen. :-) Nu ik jouw uitleg ( of die van J.S.) over e.a. lees, kan ik je alleen maar gelijk geven. Bedankt!

P.

Jan zei

Beste P,

Het is een fout die veel gemaakt wordt. Zo zie je hoe verkeerde voorlichting nog jaren lang kan doorwerken. De les is: neem niet alles kritiekloos over van zelf benoemde visexperts. Zoals Jan Schreiner wel eens opmerkte:

"Zij die zich expert laten noemen op visgebied hebben nog minstens vijftig jaar nodig om te leren ontdekken dat er op dat gebied geen experts bestaan."

Deze spreuk zou je boven je bed moeten hangen zodat je het nooit zal vergeten.

Hier wordt dezelfde fout gemaakt: http://www.roofvisforum.nl/forum/viewtopic.php?f=1&t=104586&p=976982&hilit=slip+langzaam#p976982 :

"Slip goed testen:

Hang de molen aan de lijn die op de spoel zit, stel hem zo af dat hij langzaam op zijn eigen gewicht afloopt.
Als dit gelijkmatig gaat, is je slip goed.
Gaat dit schokkend, dan is je slip niet goed meer."

Over het "probleem" van hoe je nieuwe nylon op je molen spoelt heeft Schreiner ook eens iets geschreven. Ik zal het eens opzoeken in Vissport en een keer hier plaatsen.

Jan

Peter Linzell zei

Amen...

Over het opspoelen van nylon gesproken; "De kunst van het kunstaasvissen" blz. 226.

Peter

Henk zei

Daar staat inderdaad precies hetzelfde verhaal als minstens 30 jaar geleden in de Vissport was te lezen.

Geen idee overigens in welk nummer. Ik ken iemand die heeft een inhoudsopgave van alle jaargangen van de Vissport. Ik zal eens informeren.

Groeten,
Henk.

Jan zei

In Vissport stond een leuker stukje. Jan Schreiner eindigde het met de zin: ¨Ik wens u veel kinkende lijnen toe¨.

Ik zal het eens opzoeken en een pdf van maken en op internet zetten.

Dat van die molenslip test heb ik nog steeds niet gevonden. Volgens mij moet het midden jaren 80 in Vissport hebben gestaan.

Jan

Jan zei

Ik heb het nummer van Vissport over de kinkende lijnen gevonden: nummer 8 van 1983. Het artikel heet: Maakt u niet druk, een lijn blijft toch kinken¨.

Zal kijken of ik er een pdf van kan maken.

Jan

Peter Linzell zei

Hoi Jan,

Dat zou heel leuk zijn!

Vanmiddag de slip van mijn LuXor 1A Special getest. Niet op de Kees K. manier, maar met de hulp van een flinke snoek. Werkt uitstekend! ;-)

Gr,
Peter