zondag 9 februari 2014

Fairplay krijgt nieuwe eigenaar: nieuwe inzichten??

De hengels die wij het meest gebruiken, zijn Fairplay hengels afkomstig van Jan Schreiner & Zoon uit Amsterdam. De zaak wordt nu nog gerund door John Schreiner, maar zal binnenkort worden overgenomen door iemand anders die momenteel wordt ingewerkt.
Het is op zich goed nieuws dat de Fairplay hengels blijven bestaan.
Minder gerust ben ik over een stuk dat Frits Beutick op de site van Fairplayhengels schreef: http://www.fairplayhengels.nl/FritsBeutick.htm

Ik heb vooral zorgen over het volgende stuk: "Met nieuwe materialen, met nieuwe inzichten die horen bij de hedendaagse visserij, maar wel met de bekende basis: ouderwets vakmanschap"

De nieuwe hengelbouwer gaat dus hengels bouwen  "met nieuwe materialen en nieuwe inzichten die horen bij de hedendaagse visserij". Daaruit kan je concluderen dat de huidige Fairplay hengels niet gemaakt zijn met inzichten die horen bij de hedendaagse visserij. Gaat de nieuwe hengelbouwer het roer helemaal omgooien en bijvoorbeeld hengels met pensluitingen bouwen?
De grootste charme van FP hengels vind ik juist dat niet wordt toegegeven aan moderne inzichten maar dat wordt vastgehouden aan het plezier van het vangen door hengels te maken die mooi over de hele hengel buigen en die met lichte lijnen kunnen worden gevist.

Wat wordt bedoeld met de hedendaagse visserij? Als ik zelf om me heen kijk als ik aan het vissen ben dan zie ik mensen met stijve fabriekshengels die nauwelijks buigen op een vis. Je ziet bijvoorbeeld mensen met feederhengels en voerkorven die een gram of 100 wegen vissen op brasem. Als aan zo'n hengel een brasem wordt gevangen dan zie je hem niet of nauwelijks buigen en dat is logisch want een hengel waarmee 100 gram kan worden geworpen is een middelzware zeehengel.
Ik zie veel plugvissers met extreem zware poken met werpgewichten van soms 75 gram of meer. Vangen ze met deze hengel een snoek dat buigt de hengel niet of nauwelijks.

Kijk ik naar de hedendaagse karpervisserij dan zie ik vaak een clubje mensen die samen in een tentje zitten te spelen met hun smartphone en die wachten tot hun optonic een signaal geeft dat een karper zich zelf heeft gehaakt aan hun boilie. De karper wordt dan binnengepompt op hun vaak zeer zware en nauwelijks buigende karperhengels.
Bij de hedendaagse sportvisserij staat het vangen van de vis voorop en op welke manier dat gebeurt is niet van belang. Men is niet meer geïnteresseerd in mooi buigende hengels of een geraffineerde manier van vissen: men wil vis vangen en de manier waarop doet niet ter zake.
In feite is deze hedendaagse visserij een terugkeer naar de tijd dat men ook met zware poken snoek en karper beviste en dan bedoel ik de 40 en 50-er jaren van de vorige eeuw. Men had toen vaak geen licht materiaal beschikbaar en dat is nu wel anders.


Ik heb FP hengels van 50 jaar of ouder en die voldoen voor mij nog uitstekend. Deze hengels zijn echter niet gemaakt met de "nieuwe inzichten die horen bij de hedendaagse visserij". Ik denk dat een snoek van 50 jaar geleden niet anders is dan een snoek van nu.


Wat je in de huidige sportvisserij ziet is een steeds verder gaande commercialisering. Om toch hengels/molens/kunstaas te kunnen blijven verkopen worden nieuwe technieken verzonnen die aanschaf van nieuw materiaal noodzakelijk maakt. Het zijn in feite modegrillen zoals bij kleren en schoenen.


Wat je tegenwoordig ook meemaakt, is dat sommige sportvissers banden hebben met hengelsportwinkeliers. De sportvisser verzint een "nieuwe" hengel die vervolgens door de hengelsportwinkelier wordt gemaakt. De sportvisser maakt op zijn blog veel reclame voor deze "nieuwe" hengel die volgens hem de beste is die ooit is gemaakt en de hengelsportwinkelier is de lachende derde want er zijn altijd mensen die er in trappen en ook zo'n hengel kopen. Na een jaar vist de bloggende sportvisser zelf nooit meer met zijn "ideale" hengel.

Ik hoop dat de nieuwe eigenaar van Fairplayhengels nog steeds volgens de aloude Schreiner filosofie hengels blijft maken zonder toe te geven aan de commercie en/of invloeden van enkele buitenstaanders.

13 opmerkingen:

Peter Linzell zei

Altijd blijven lachen Jan! :-D

Groeten,
Peter

Anoniem zei

Ja Jan, 'stukje bij beetje' worden ook die lood zware hengels weer lichter tot de vellen erbij hangen, en dan moet je wel vissen van 's morgens vroeg tot 's avonds laat (-; dan ben je al snel blijer met een slank kleintje dan met zo'n big fat mama.
Terug naar Fairplay, ik zie het zwaar in.

Rudy

Anoniem zei

Beste Jan,

Goed verhaal. Helemaal mee eens.
Hopelijk blijven Fairplay hengels echte Fairplay hengels.

Met vriendelijke groet,

WdZ


Francine zei

Tja Rudy en Jan... lange dagen of korte dagen, de ene hengel of de andere, het is hoe dan ook wetenschappelijk bewezen dat je met alleen schrijven over vissen, lezen over vissen en discussiëren over vissen gemiddeld

0

vissen per dag vangt ;-)

Jan zei

Beste Francine,

Hoe kom jij op een sportvissersblog terecht? Ben je gestuurd door P?

Jan

Anoniem zei

Dit gaat weer nergens over, Peter voelt zich aangesproken en haalt de vrouw erbij, of voelde die ook iets?
Vanmiddag had ik weer een slankie van 73cm pal onder de kant, wegens de storm dacht ik 1 worp en raak vanuit de tuin.
Ik ben alvast van al mijn hengels de helft van het kurk eraf aan het slopen, je moet wel met je tijd mee of niet voor lul vissen...

Marcel.

Jan zei

Francine wrote ".. het is hoe dan ook wetenschappelijk bewezen dat je met alleen schrijven over vissen, lezen over vissen en discussiëren over vissen gemiddeld

0

vissen per dag vangt ;-)"

Beste Francine,

Ik weet zeker dat jij ook wel eens discussieert over, leest over en schrijft over hardlopen.

Het is ook wetenschappelijk bewezen dat discussiëren over, lezen over en schrijven over hardlopen de conditie met 0% verbetert. :)

Aan P: Keep up the good "Spirit".

Jan

Anoniem zei

dus eigenlijk zegt u dat alleen schreiner goede hengels bouwt en bijv.ton temming en cor spinhoven en bart bakker en rod visions enz.
niet!volgens mij is dit wel een beetje kort door de bocht!!
ik vis bijv.heel lekker met carbon hengels van cor,hardy zowel ul spinnen als ul karperen.
vriendelijke groeten,patrick

Jan zei

Patrick wrote:

"Dus eigenlijk zegt u dat alleen Schreiner goede hengels bouwt en bijv Ton Temming en Cor Spinhoven en Bart Bakker en Rod Visions enz.niet! Volgens mij is dit wel een beetje kort door de bocht!!
Ik vis bijv. heel lekker met carbon hengels van Cor, Hardy zowel ul spinnen als ul karperen.

Vriendelijke groeten,

Patrick"

Beste Patrick,

Jan Schreiner maakt(e) al meer dan vijftig jaar hengels volgens een bepaalde filosofie: lichte of ultralichte hengels gemaakt voor nederlandse omstandigheden die ook op een kleine(ere) vis toch mooi rond gaan. Ondanks dat het lichte hengels zijn en de daarbij gebruikte lichte lijnen kun je met deze uitgekiende combinaties toch grote kracht zetten zodat ook grote(re) vissen binnen korte tijd landingsrijp zijn. De dril is met deze hengels een genot om te doen en te zien.

Schreiner was naast hengelbouwer ook een begenadigd schrijver die als geen ander de sfeer aan de waterkant kon beschrijven en getuige de meer dan 50 boektitels die hij op zijn naam heeft en visbladen zoals Vissport waar hij in schreef was hij alom bekend en geliefd. Schreiner was een van de eerste die het terugzetten van gevangen vis(snoek) propageerde omdat hij inzag dat het ongelimiteerd meenemen van snoek tot het einde van de snoekstand kon leiden. Kijk maar eens naar Belgie waar vroeger iedere snoek werd meegenomen.

Als je de boeken van 50 jaar geleden of nog eerder van Schreiner leest dan weet je dat hij toen al met ultralichte hengels en dito lijnen viste. Ook toen kreeg hij altijd tegenwerking van anderen die vonden dat hij veel te licht viste.
De hengels van Schreiner en zijn filosofie spraken en spreken mij enorm aan en daarom vis ik het meest met Fairplay hengels. Ik hoop dan ook van harte dat deze hengels zullen blijven bestaan.

Ik heb niet beweerd dan de door u genoemde hengelbouwers geen goede hengels bouwen, maar Schreiner bouwde al tientallen jaren zijn lichte hengels toen bovengenoemde hengelbouwers nog niet geboren waren of bij hun moeder aan de borst lagen. Mijn grootste bezwaar betreft de nauwelijks buigende fabrieks hengels met werpgewichten van 70 gram of meer.

Iedereen moet natuurlijk vissen op de manier die hij of zij leuk vindt. Ook met een nauwelijks buigende fabriekshengel kun je snoek vangen, mogelijk zelfs meer dan ik met een Fairplay hengel. Alleen ik geniet zelf meer van de dril van een vis op een lichte, mooi buigende Fairplay hengel dan op zo'n stijve fabriekspook.

Jan

spinner zei

Hoi Jan,

Helemaal gelijk Jan.

MVG aNDRE

Anoniem zei

Jan,

Als ik in dit stuk lees: “en bijvoorbeeld hengels met pensluitingen bouwen?” dan begin ik een beetje te meewarig te glimlachen. Je kunt een bussluiting mooi vinden, prima. En als je er voor kiest om in 2014 met Stilon te vissen op een werpmolen die in 1960 als een van de betere te koop was: zelf weten, als je maar plezier in het vissen hebt.
Als je dan ook nog het volgende schrijft: “door hengels te maken die mooi over de hele hengel buigen” dan vrees ik je even weer terug moet naar de boekenkast. Jan zelf heeft geschreven dat elke sluiting, of het een pen- bus of oversteeksluiting is, de buiging op die plaats onderbreekt. En als je een beetje oplet tijdens de dril van een vis kun je dat ook zien.
Nogmaals: je kunt een bussluiting mooi vinden. En als je met een Crack 100 wilt vissen zoals je in je jonge jaren deed: moet je zelf weten. Dat betekent dat de manier van vissen die in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw modern was blijkbaar bij jou past. Maar schrijf dat dan maar en schrijf geen onzin, dat gebeurt al genoeg als het over de hengelsport gaat.
N.B. Als je iets over Peter Linzell schrijft, waarom noem je zijn naam dan niet?

Vriendelijke groeten,

Johan Klok

Anoniem zei

Vis graag met me fairplay hengels! maar aan alle goede komt een eind. Ook cor en ton houden er eens mee op.
Een fairplay uit België is geen echte fairplay!

Anoniem zei

Zo gaat dat met auto's ook oude modellen in een nieuw jasje. Maar of dat het zelfde gevoel opgewekt als de oude. Nee. Zo zal het ook gaan met de Fairplay hengel. De visie is weg. Maar voor de liefhebbers van Schreiner zal die visie toch blijven bestaan. Je kunt al hele goede terrible spinners kopen. Een ding wat geschreven staat zal nooit verdwijnen.
En koester daarom ook de boeken.