dinsdag 30 september 2014

Soms zit het mee

Vorige week zag ik een advertentie op Marktplaats van een volgens de advertentie "Levend aas boot  hengel". In de beschrijving stond "Levend aas hengel fair play glass king 2 meter". De vraagprijs was € 15,= exclusief verzendkosten. Dit was de advertentie met de foto's:
Ik zag direct dat het geen levendaas/boothengel was, maar een Glass King spinhengel van Fairplay.

Ik deed een bod van € 25,=  inclusief de verzendkosten en dat werd snel geaccepteerd.
Ik heb hem zojuist binnengekregen en het is inderdaad een Glass King Fairplay spinhengel van bijna 2 meter(hij is 181 cm) in twee ongelijke delen(top deel is 41 cm langer). Ik schat hem op een gram of 10. Er zit ook nog een foudraal bij, vermoedelijk origineel FairPlay.

Ik vermoed dat het een hengel uit de vroege jaren 60 is. Wie er meer van weet mag het zeggen.

Ik ga er binnenkort mee vissen met een groene Luxor werpmolen. Echt old school.

Nog wat extra foto's van de Glass King spinhengel:

Made for "Flitsend Nylon"Glass King met Luxor molen

Lengte verschil top en onderste deel: 41 cm.


14 opmerkingen:

Henk zei

Dat is zeker een mazzeltje. Je had geluk dat de naam Fair Play niet in de titel van de advertentie stond anders was er zeker weten hoger geboden.
Ik zoek er al jaren naar....het is je gegund maar ben toch een heel klein beetje jaloers nu :)

Jan zei

Henk,

Ik had inderdaad geluk dat er in de titel geen Fairplay stond, maar levend aas / boothengel. Ik vermoed dat de hengel uit een oude inboedel komt. De lak is overigens nog erg goed. De vrouwtjes bus was aan de binnenkant wat geoxideerd, maar dat heb ik nu verholpen en hij sluit goed. De foudraal ruikt helemaal muf, alsof die een tijd nat is geweest.

Ik heb heb hem even goed gemeten en hij is 181 cm en zoals gezegd is het topdeel 41 cm langer dan het onderste deel. Daar zat een mooi rond houtje in van 42 cm zodat je de top niet zal breken. Ik vind het moeilijk schatten, maar ik denk dat het een tien of acht grammer is. Als iemand hier meer over weet dan hoor ik het graag.

De hengel is van iemand geweest die zijn materiaal goed verzorgde want de hengel is toch wel minimaal 50 jaar oud denk ik.

In het Groot Sportvissersboek van Schreiner stonden volgens mij ook van deze spinhengels met een groot lengte verschil tussen topdeel en onderste deel.

Ik zal binnenkort nog wat foto's van de Glass King plaatsen om je de ogen een beetje uit te steken :) :)

Jan

marcel neerhout zei

Echt een mooie hengel Jan, doe die graf(iet) meuk weg en ga over op glas, sterker en veeel waarde vaster, met Henk kun je al wat verdienen haha.

Jan zei

Marcel,

Heb je nog gevist?

Jan

marcel neerhout zei

Nee geen tijd en alle onderlijnen liggen op de bodem inmiddels, moet weer een hoop maken en streamer materiaal bestellen….
kijk eens aan http://www.dreadlockshop.nl/haar-en-verf/kanekalon-vlechthaar/kanekalon-vlechthaar.html

Jan zei

"kijk eens aan http://www.dreadlockshop.nl/haar-en-verf/kanekalon-vlechthaar/kanekalon-vlechthaar.html"

Ga met pruiken vissen?

marcel neerhout zei

Ja voor de oude dames in het water, mooi spul hoor, elders het dubbele en minder materiaal.

Henk zei

De Glass King hengels zijn gebouwd tot 1969 Jan. De vroege modellen zijn erg sober en de latere modellen hebben meer sierwikkelingen.
Ik heb er zelf twee. Eentje van 2.30 en volgens John ooit op bestelling gebouwd. Het is een 10 grammer maar door de lengte is het een langzame hengel. Niet zo geschikt voor spinners maar wel een heel fijne hengel voor een lepel of streamer.
En dan nog een 5 grammer in nagenoeg nieuwstaat.
Beide van voor 1969

Jan zei

Henk,

Die Glass King van 230 cm heb ik toen gezien bij je: een heel mooie hengel die lekker snel in een mooie bocht gaat ook op een kleine snoek. Ik hou van een mooi buigende hengel, dat vind ik het mooiste van het vissen.

Mijn Glass King bevat geen sierwikkelingen dus dan zal het wel een vroeg exemplaar zijn.
Hebben jou Glass King hengels ook ongelijke delen?

Jan

marcel neerhout zei

Dat hebben volgens mij alle oude glass king hengels Jan die grote ongelijke delen, heeft die zogenaamde snoekbaars hengels van mij ook, gaat wel lekker hoepeltje krom (-;

Henk zei

De betere hengels hadden in het holglas-tijdperk allemaal ongelijke delen.
De blank werd op een testbord onder spanning gebracht en aan de hand van de buiging werd de plek bepaald waar de blank gedeeld moest worden.

Nu met grafiet is dat zeker niet meer nodig ? Ik zie het nooit meer op hengels.

Jan zei

Marcel,

Is het riet al gemaaid bij de Baron?

marcel neerhout zei

nee helaas, ze zijn laat dit jaar, zal het weer wel zijn...

Anoniem zei

Ik heb glass king gemaakt voor flitsend nylon volgens mij van 2.70 m ik vis er nog regelmatig mee OP SNOEK SNOEKBAARS alleen de penverbinding schuift niet goed in elkaar, moet die maar eens schoonmaken invetten..
groetjes Jeroen