zondag 14 september 2014

Getuige van vangst karpergigant en wat andere zaken

Vandaag, zondag 14 september, gaan Marcel en ik samen met de vliegenhengel op pad. We hadden gisteren in een plas veel voorns waargenomen en wilden die met licht materiaal bevissen. Marcel gebruikt een FP aftma 2 vliegenhengel en ik een aftma 3 FP, beiden van grafiet.

Omstreeks half twee beginnen we en we zien gigantische scholen voorns die iedere keer door baarzen en snoeken worden belaagd: dat geeft iedere keer weer een grote klap in het water. Marcel sprak een paar kunstaasvissers en die hadden hier bij een eerdere sessie snoeken van 112 cm en 106 cm gevangen. De ene kunstaasvisser had vandaag een baars in de 40 cm gevangen. Een stek voor kunstaas om te onthouden dus.

De vangst met de vliegenhengel valt tegen: zowel Marcel als ik vangen wat kleine baarzen en kleine ruisvoorns. Beiden vangen we een enkele grotere ruisvoorn. Na ongeveer twee uur willen we verkassen.

We maken eerst nog een praatje met een karpervisser die sinds afgelopen nacht aan het karpervissen is. Hij was de zaterdagavond ervoor naar zijn favoriete voetbalclub uit Rotterdam(de naam is me even ontschoten) geweest en het verlies van 1-2 tegen Willem II maakte hem er niet vrolijker op.
Plotseling ging de electronische beetverklikker af en ik zag de top van zijn rechterhengel naar rechts buigen. De karpervisser pakt snel de hengel en slaat aan en de karper hangt. Ik maak een paar foto's van de dril:

Daar komt de karper.


Bijna 17 KG! Dus bijna 34 pond.


In groen het aantal kilo's. De linker schaal zijn engelse ponden.Na weging en de foto's gaat de vis retour. Ik informeer nog of deze vangst het verlies van zijn club uit 010 goedmaakt, maar dat is niet zo.

Een paar bijzondere vangsten.

De afgelopen weken zijn Wim, Marcel en ik nog een aantal keren wezen vliegvissen. Tijdens één van die sessies ving ik een flink gehavende ruisvoorn:

Wat deze verwondingen veroorzaakt heeft weet ik niet, maar ik vermoed dat hij in een gemaal is terechtgekomen. De vis verzette zich net zo sterk als een gezonde vis en na terugzetten schoot de vis weg.

Nieuwe Waterweg belevenissen.

Tijdens één van onze Nieuwe Waterweg sessies haakte ik met een plugje een vis die er als een speer vandoor ging. Ik vermoedde een roofblei.
Nadat de vis na veel moeite uitgedrild was bleek het een vals gehaakte brasem te zijn. Wat zijn die vals gehaakte vissen toch sterk.
Antclimax: geen roofblei maar een brasem.

Voor de tweede keer een vals gehaakte brasem op de spinner:

Wim wist nog een paar mooie windes te vangen, ditmaal op de broodvlok:
6 opmerkingen:

Anoniem zei

Jammer dat ik er vandaag niet bij kon zijn. Ik had die karper wel eens willen zien. Ik vond trouwens nog foto's van karpers die we eind jaren 70, begin jaren 80 in de vaart vingen. Ik zal ze wel een keer scannen en opsturen.

M.v.g.

Wim

Jan zei

Het was de grootste karper die ik in levende lijve heb zien vangen. Hij had eerder op de dag ook nog een ¨kleintje¨ van 26 pond gevangen.

Hij had ook pas zes karperloze nachtsessies achter de rug.

We moeten het daar eens op de snoek/baars proberen: je zag iedere keer snoek/baars jagen op die scholen voorns.

Jan

marcel neerhout zei

Ja echt niet normaal zoveel snoek en blijkbaar erg groot ook met als bonus misschien 1 van de 20 meervallen hihi, ik ga er van de week met de belly eens in dobberen...

Anoniem zei

Moet je zeker eens proberen. Ik zie ze wel vaker daar met een bellyboat vissen. Meestal staat er wel erg veel wind maar van de week is de weersverwachting goed. Laat even weten wat je gevangen hebt.

Wim

marcel neerhout zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
marcel neerhout zei

Hoi Wim, vanmorgen even met de #4 een streamertje laten 'huppelen' langs de brug, vette baarzen met een uitschieter van 42cm! De snoeken lagen onder de brug, daar bleef ik maar van weg wegens geen onderlijn.