zaterdag 23 november 2013

Ultralichte baitcaster van Fairplay

Een paar weken geleden zag ik op Marktplaats een advertentie van Henk Moelker waarin hij een ultralichte baitcaster van Fairplay aanbood. Henk is de oprichter van de Schreineriaan. Deze hengel wilde ik graag hebben en toen ik de vraagprijs bood was de koop gauw besloten.

Afgelopen donderdag ben ik de baitcaster gaan ophalen bij Henk thuis. We hebben onder het genot van een bak koffie een tijd zitten kletsen over onze hobby sportvissen,  Fairplay hengels en over de boeken van Jan Schreiner die Henk, net als ik, verzamelt. Ook heb ik voor het eerst een Glassking spinhengel van 10 gram, 230 cm in mijn handen gehad.

Vandaag, zaterdag 23 november, ga ik de ultralichte FP baitcaster voor het eerst gebruiken. Volgens Henk is het een uniek exemplaar. De hengel bestaat uit één deel van 181 cm en twee verwisselbare handvatten: één voor een reel en één voor een werpmolen. Ik gebruik de baitcaster met mijn ABU Revo Premier:

Ultralichte Fairplay baitcaster met ABU revo premier.

Wim gaat met zijn FP 5 grams grafiet hengel vissen. Marcel is met zijn zoon vliegvissen in Utrecht en is dus niet van de partij.
Wim vist met een spinner en ik in eerste instantie met een Salmo plug. De ultralichte baitcaster werpt makkelijk en is lekker licht. We vissen eerst de kleine slootjes af, maar krijgen geen stootje. We verkassen een paar keer en komen uiteindelijk bij de grote plas uit. Ik ga in de grote plas zelf vissen terwijl Wim een zijslootje bevist. Om wat dieper te kunnen vissen verruil ik de Salmo plug voor een zinkende Izumi 4-play, die ik ooit van Marcel heb gehad. Na een aantal worpen krijg ik een aanslag en aanvankelijk denk ik aan een klein snoekje, maar dichterbij de kant verzet de snoek zich heviger en na een kort maar hevig gevecht kan ik hem scheppen. In het net gaat de snoek pas echt te keer en de snoek en de plug zijn helemaal in het net verwikkeld. Met moeite kan ik de snoek en de plug uit het net bevrijden. De snoek meet 62 cm.


Izumi 4-play plugje.


Eerste snoek op de UL baitcaster: lengte 62 cm.
Wim heeft op zijn stek een grote snoek bij zijn kunstaas gezien en ik besluit ook in de zijsloot te gaan vissen. Na tientallen keren op dezelfde plek te hebben gegooid haak ik een snoek, die meteen massief aanvoelt. De snoek gaat zelfs een paar keer door de reelslip heen die toch zwaar is afgesteld en de snoek maakt een paar sprongen boven water. Wim maakt een paar foto's van de dril en schept uiteindelijk de snoek die 76 cm meet.Dit is wat menig voorntje als laatste in zijn leven heeft gezien.

De snoek heeft zijn vrijheid terug.


Nadat de snoek is teruggezet, vis ik weer verder en na een worp of 5 zie ik een flinke snoek vlak voor mijn voeten de Izumi inhalen, even aanraken, maar dan toch afhaken. Helaas krijg ik deze niet meer te pakken.

Wim is minder gelukkig: een stuk of 4 keer krijg hij even een snoek eraan, waaronder een grote, maar geen een blijft hangen.
Omstreeks half zes is het zo donker dat we gedwongen zijn te stoppen. Mijn UL baitcaster is ingewijd.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Gaaf verhaal Jan, alsof je erbij bent, heel leuk!
Maar waar is het achterste fleurhaakje gebleven van de iZumi?? Zeker in je net nog? Weet je gelijk waarom ik in het water onthaak, zou hem er wel weer opzetten hoor, hangen ze vaak aan.
Utrecht was erg taai en verschrikkelijk koud, heel ander weer dan hier, ik had er slechts 2 en Daan niets helaas, wel ontzettend veel aanbeten op de booby's gehad.

Marcel.

Jan zei

Hallo Marcel,

Goed gezien! Die achterste haak ben ik kwijtgeraakt in het net denk ik, niet aan de snoek, want die zat gehaakt aan de voorste dreg. Het is ook een rare constructie met die twee haken, ik zet er nu gewoon een dreg op.

Wim en ik gaan weer omstreeks 3 uur vanmiddag op de plek van de laatste foto's.

Jan

Anoniem zei

knip dan van die dreg de bovenste haak eraf, komt de actie te goede, en ja ik heb dat ook gehad, die krengen buigen uit.
Dus bij het bruggetje van de plas neem ik aan, kom wel even….
Vette mama overigens!
Laat ik eens gek doen…'on the fly'

Marcel.

Jan zei

Bij die brug inderdaad.

Jan

Jan zei

Marcel zei:

"Maar waar is het achterste fleurhaakje gebleven van de iZumi?? Zeker in je net nog? Weet je gelijk waarom ik in het water onthaak, zou hem er wel weer opzetten hoor, hangen ze vaak aan."

Je hebt helemaal gelijk: zoals jij ze in het water onthaakt is het voor de snoek het beste. Een snoek beschadigt zich soms behoorlijk in het net door wild te keer te gaan terwijl de dreggen in het net blijven haken.

In dit geval kon het niet anders: de kant was te hoog om bij hem te kunnen pakken. Een deskundig gebruikt gafje zou in dit geval beter zijn.

Jan

Henk zei

Leuk om te lezen dat je er al snoek mee hebt gevangen Jan !

Groeten,
Henk Moelker.

http://de-schreineriaan.clubs.nl/

Jan zei

Hallo Henk,

Ja, ik had het geluk dat ik meteen twee snoeken ving met de UL baitcaster. Hij boog mooi door op de snoeken en daar gaat het mij om.

Ben vandaag, zondag, weer geweest maar geen stootje gehad, wel koude handen en koude tenen.........

Jan