zondag 27 mei 2012

Zondag 27 mei 2012: eerste harder gevangen

Vandaag, zondag 27 mei, gaan mijn zwager en ik op de harder vissen in de Nieuwe Waterweg. Ik gebruik de FP brasemhengel cobold van 3,7 meter met een reel gevuld met 17/00 maxima(2 kg trekkracht). Mijn zwager vist met een FP swingtip hengel light met penn molen.
Het is warm, een graad of 25 schat ik, en er staat een matig windje uit het oosten.

We hadden om twee uur afgesproken, maar ik ben een half uurtje eerder om te kijken of ik harder kan spotten. Die zitten er inderdaad: op de plek waar ik er ruim twee weken geleden bijna een ving zie ik nu ook weer harderstaarten boven het water. Ik tuig snel de hengel op en voer wat geweekt brood. Dit was de stek in de Nieuwe Waterweg. Het was afgaand tij:De harders lijken in eerste instantie verdwenen, maar na ongeveer 5 minuten zie ik kolken op mijn stek en gaat mijn dobber schuin weg: ik sla aan en hangen, een harder! De harder komt in eerste instantie direct naar de oppervlakte, maar realiseert zich dan dat er iets niet klopt en begint het tegengevecht. De FP brasemhengel buigt flink door en de reel geeft meters lijn af. De harder maakt geen lange runs, maar blijft wel hardnekkig vechten. Na ongeveer 3 tot 4 minuten kan ik hem scheppen. De eerste harder van 2012 is een feit. Hij blijkt 50 cm te zijn en de haak zit zoals gewoonlijk voor in de bek. Ik maak snel een paar foto's en zet hem snel terug. Met dit warme weer wil ik ze niet te lang op de kant hebben. Dit was hem:

Harder 50 cm gevangen in Nwe Waterweg, 27 mei 2012Harder 50 cm in close up


Ik vang later nog een winde van 53 cm, het leek wel een karper. Helaas had deze de haak geslikt en ik moest de lijn doorknippen. Ik heb geen foto gemaakt.

Mijn zwager ving een kleine winde, een brasem en nog een soort grondel:

Omstreeks kwart voor zeven stoppen we.

Hemelvaartsdag

Op hemelvaartsdag, donderdag 17 mei, hadden we ook een poging gedaan om harder te vangen. Het werden geen harders maar windes. Mijn zwager had er twee en ik een. Ze waren allen iets onder de 50 cm.


Tijdens het vissen zien we nog een groot zeilschip langsvaren: de Oosterschelde. Met datzelfde zeilschip zijn we een jaar of zeven geleden mee geweest voor een zeiltocht vanuit Scheveningen. We voeren eerst ver de zee op en daarna parallel aan de kust richting de Nieuwe Waterweg. Toevallig dat we dat zeilschip langs zien komen:

Zeilschip de Oosterschelde
Ik heb er ook nog een kort filmpje van gemaakt: Oosterschelde

Jan.

1 opmerking:

Anoniem zei

Gefeliciteerd Jan, mooie vis die harder.

Marcel.