donderdag 3 mei 2012

Marcel op het Oostvoornsemeer: het verhaal gaat verder

Van Marcel ontving ik onderstaand visverslag via e-mail.


Hoi Jan,

Vandaag in de middag weer even naar het OVM geweest en niet voor niets gelukkig, die kans is immers zeer groot daar.

Er stond weer een vervelend windje uit de verkeerde richting om vanaf de kade te vissen en veel vissers waren er niet, 1 jongen stond op de kade en had nog niets op droge vlieg.
Ik ging naast hem staan en probeerde het ook ermee, maar dat was haast niet goed weg te zetten met die wind, dus ik schakelde maar om naar zinkleader met 16/100e tip, wel wat dun voor daar zou later blijken...
Ik monteerde een 'red tag' zo'n nimfje met goud kopje, zwarte body en rode staart en strippen maar, al was laten slepen op de wind net zo makkelijk.
Al snel diende de eerste aanbeet zich aan, ik zag mijn lijn wegduiken en sloeg, hangen....Dat ging rap en zowaar wat groter dan gisteren, snel onthaken en weer lekker laten zwemmen.
Je zag ze nu duidelijk weer aan de oppervlakte komen en de wind ging ook ineens liggen, mmmm zou ik omschakelen naar droog...nee doorgaan, die nimf is duidelijk goed.
Al snel knalde de volgende erop, wel heftig hoor zo zinkend vissen, je ziet niets en ineens is het raak.Weer een regenboog, met ditmaal al duidelijk zijn mooiere paarse gloed erop.
Hij zat net naast zijn bek eronder gehaakt, maar die telt ook toch?!
Al snel werd duidelijk wie hier de vis ving en waarmee, andere vissers kwamen met lege handen van de dammetjes en voegde zich bij ons, de andere jongen, die er al stond, ving ook eindelijk een regenboogje en was van de 0 af.
Ondertussen had ik al een paar flinke aanbeten gemist en 2 grotere verspeeld, jammer weer.
Ook was ik ineens mijn fijne 'red tag' kwijt, waar die is gebleven ik weet het niet, was het die harde aanbeet of ligt die achter mij?
Snel mijn laatste zelfde eraan en verder werpen....
Hoppa, de lijn duikt weer weg, ik sla en heftig springend dient de volgende zich aan....en het is weer iets nieuws voor mij!


Wat een mooi beestje die nieuwe beekforel, prachtige stippen en wat een tandjes he!
Snel weer verder, misschien vang ik nog wat voordat het weer omslaat, er hingen donkere wolken en de wind stak ook weer op.
Dat werd weer worstelen met mijn werpkunsten.....maar al snel kwam de 4e binnen, een klein regenboogje die er niet helemaal netjes uit zag qua kleed.


Dat ging weer lekker dus, inmiddels stonden we met zijn drieën te vissen op de kade en was ik weer eens mijn laatste 'red tag' kwijt, verdorie, dat ging net zo lekker ermee.
Die moet achter mij liggen, daar ik commentaar kreeg op mijn werptechniek, ik zou te ver naar achteren gaan, dus geen 1uur maar 2 uur ofzo, zo komt mijn lijn te laag en de vlieg op de grond. Ik heb nog staan zoeken maar helaas.
Toen maar een raar rood ding eraan gedaan wat ook voor nimf door het leven gaat, helaas niets meer gezien en het was ook lastig vissen met die windrichting gaven de anderen ook toe. Ondertussen was de jongen die er als eerste stond al een tijdje bij de 1e paal aan het waden en ving ook zo zijn visjes en zowaar een echte tarbot, was een raar gezicht, ik heb het al eerder zien vangen, maar dat was vanuit een bellyboat.
Hier stond hij te vissen.....Ondertussen was André, die van die grotere bruine forel gisteren, ook aangeschoven en begon met de bibio.
Ik was intussen de boel aan het inpakken en stond lekker bij te kletsen, maar ook hij ving niets en ging op huis aan.
Ook stond ik nog met wat mannen te praten die met de oude hengels van 'Reflex' visten en een 'Belg', wat natuurlijk een gefortuneerde NL'er is met FLY als kenteken, lachen, ik zie hem vaker. Hij had er vandaag wel 25+ gevangen op droog achterin bij de palen. Aan hem vertelde ik dat ik ook wel eens oefen met die oude zachte hengels van Fair Play, nou daar had hij er nog genoeg van, wat moet je ermee?! Nou....die verzamel ik en vis ik graag mee, prachtige actie zit er juist in, zei ik hem. Pfff ik heb karper,brasem, snoekbaars en weet ik al niet wat, van die mosterd gele, zei die.
Ik heb hem mijn mail gegeven en hij zou wel even op de zolder gaan zoeken....ben benieuwd!

Ondertussen had ik 1 van de 2 'red tags' ook weer gevonden, die lag gewoon op de grond achter mij, mmmm toch even verder zoeken daar en ik vond wel 2 andere vliegen, zo zie je maar, toch nog 1 vlieg winst vandaag!
Dat was het weer, volgende keer dus weer 22/100e eraan als tip, dat is wat je daar minstens nodig hebt, ik viste veels te licht!

Groeten van Marcel.


Update 24 mei 2012. Vliegvissen vs kunstaas 2 - 0!

Vandaag kreeg ik van Marcel het onderstaande verslag via e-mail.


"Vandaag even naar het ovm geweest, pfff het was warm en ik ben flink verknetterd.
Het was best leerzaam, de grote vissen wilden niet de droge vlieg doorhappen, ze nipten eraan of een kolk eronder om je tot slaan te verleiden...slimme beesten!
Maar ik had die rare vlieg nog die half dreef/wegzonk en ook lekker zwart was, een soort verzopen bibio dus, daar had ik vorige keer die enorme run mee en verspeelde de vis, die eraan en gelijk raak!

Een mooie 60+er regenboog in het net na een flink gevecht, gelijk kwamen er 3 andere jongens uit Alkmaar aan om te vragen waar ik dat mee deed, zij hadden dezelfde problemen van niet doorzetten, ik het hun uitleggen en let op, ze vangen ook gelijk 50 en 60'ers naast mij!!

En toen was het weer stil....wel nog wat kleine 30'ers gevangen en één 30'er presteerde het om al weglopend in mijn kielzog de vlieg te pakken.
De telefoon ging en ik moest weer naar huis wegens verplichtingen eten en de kleine enz.
Toen ik de 'bak' uit wilde stond er nog iemand te klagen dat ze niet doorbeten en ook daar zag ik weer de grote zwemmen, ik het hem weer uitleggen hoe en wat en snel naar huis, jammer weer, het hadden er meer kunnen zijn."
8 opmerkingen:

Jan zei

Marcel,

Dat is weer een heel avontuur en een beste vangst weer. Op deze manier wordt je in notime een vliegvisexpert!

Mooie vis die beekforel.

Je moet toch eens leren vliegenbinden. Dat is eigenlijk een hobby in een hobby en na een kleine investering is het veel goedkoper.

Op MP worden soms wel komplete vliegbind uitrustingen voor een paar tientjes aangeboden door vissers die stoppen met vliegbinden.

Je hebt vices(waar je de haak in vastklemt) van een paar tientjes maar ook van honderden euro's maar dat laatste is meer voor mensen met FLY in hun kentekenplaat :)

Jan

Anoniem zei

Ja ik hoorde het al van André, die zei hetzelfde van €40,- tot wel €800,-! Waar zit dat in?
Ik zal er eens naar zoeken, bedankt voor de tip.
Volgende keer maar weer eens waden, daar zitten er veel meer en groter.

Marcel.

Jan zei

Marcel,

Om je een idee te geven wat een vliegbindset kost: http://www.raven.nl/nl/product/overige/1804_vliegvis_accessoires/x2/vliegbindset_anglers/rav7301/#

€ 44,99 voor een vice en gereedschap om te binden. Heb je nog haken nodig en binddraad en veren.

Tweede hands zou het natuurlijk veel minder moeten kosten: gewoon regelmatig op MP kijken op een dag staat er wel een setje.

Misschien kun je nog aan die vliegvissers op het OVM nog overtollig bindmateriaal vragen. Vliegbinders hebben de neiging om heel hun huis vol te stouwen met allerlei vliegbindspullen die ze nooit gebruiken.

Jan

Anoniem zei

Ok doe ik Jan, zag wel die andere 'vice' met lampje pfff, ben effe leeg hoor voor zulke grappen. En een brilletje, ik zie ineens slechter met priegelwerk, lijkt me geen goede combinatie.

Marcel.

Anoniem zei

Hé Jan leuk dit weer, die ander gast, was Jan Spruit uit Alkmaar, die sprong werkelijk een gat in de lucht toen mijn tip werkte, springen en juichen deed die, en prompt ving zijn maat er ook 1.
Hier zijn filmpje wie hij is, hij was nu ook aan het filmen en ik kom er ook op volgende keer!
http://www.youtube.com/watch?v=b9FsZlDWqt4

groeten Marcel.

Jan zei

Mooi filmpje, professionele kwaliteit!

Jan

Anoniem zei

Oja hier het vervolg, mijn auto staat er, ik vang, zei vragen hoe het moet en voila...ze vangen ook.
Kan niet wachten op het voorjaar, wil eerdaags even wat streamers daar erdoorheen trekken.


Marcel.

Anoniem zei

http://www.youtube.com/watch?v=jkzvg6vvKEo&feature=channel&list=UL

vergeten...