maandag 14 mei 2012

Zaterdag 12 mei: voor het eerst op de harder

Het is zaterdag stervenskoud en ik twijfel lang of ik wel wil gaan vissen. Ik popel al langer om weer eens op de harder te gaan vissen, maar het koude en natte weer gooit iedere keer roet in het eten.
De wind is noordwest en volgens mij zit ik dan aan de Nieuwe Waterweg net uit de wind: ik besluit het er toch op te wagen. Ik neem een heel wit brood mee en ga met de fiets op weg met een dikke sjaal om mijn nek. Al gauw slaat de twijfel toe: ik zie een paar donkere buien hangen en het is gewoon januari koud op de fiets. De harders zitten waarschijnlijk nog lekker in de Middellandse Zee vermoed ik.

Na een tiental minuten fietsen bereik ik de Nieuwe Waterweg aan de noordzijde. Ik fiets eerst een stuk langs de oever af om te zien of ik, gewapend met polaroid zonnebril, enige harders kan ontwaren. Helaas kan ik geen enkele harder spotten. Wel zitten er volop sterntjes die op jonge visjes jagen en ook tientallen zwanen.

Beneden aan de oever zit ik inderdaad uit de wind en na een klein buitje wordt en blijft het droog en het wordt zelfs lekker in het zonnetje.
Ik week een aantal witte boterhammen in water, pers het water er uit en voer daar regelmatig mee. Als ik omstreeks half twee 's middags begin, is het afnemend tij en dat geeft een flinke stroming. Bovendien is de scheepvaart behoorlijk druk waardoor mijn dobber constant op en neer deinst. Ik vis met de FP brasemhengel 370 cm met ABU reel en 17/00 maxima nylon. Haakje is een feederhaakje nummer 8 en als aas gebruik ik een broodvlok.

Ik zie nog een vliegvisser die het bij de uitlaat van de waterzuiveringsinstallatie probeert.

De aankomende twee uur krijg ik één keer beet(voor zover dat in de deinende golven is waar te nemen) en na die twee uur is de concentratie behoorlijk verslapt. Dit blijkt fataal want als ik na het bekijken van de vissende sterntjes weer een blik werp op mijn dobber blijkt die te zijn verdwenen. Ik vermoed eerst dat die dobber weer is vastgelopen en dat de stroming hem onder heeft getrokken, maar opeens zie ik mijn lijn omhoog lopen en komt er een harder aan de oppervlakte die direct loslaat. De harders zitten er dus wel degelijk!
Regelmatig zwemmen er nu harders op mijn voerplekje soms met wel vijf stuks tegelijk en ik verwacht ieder moment dat mijn broodvlok gepakt wordt.  Helaas wil geen enkele harder toebijten. Toch geniet ik van het lekkere zonnetje en deze sessie heeft mij geleerd dat de harders er toch al zijn ondanks het matige weer. Omstreeks half zes hou ik het voor gezien.

Ik popel nu al om bij een volgende sessie een harder te vangen!

Jan


3 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooi verhaal Jan, ik zie het al helemaal voor me, alsof ik er zelf zit en kijk teveel om mij heen naar de natuur. Lijkt me een prachtige nieuwe uitdaging!

Gisteren was het prachtig weer op het OVM, ik was er van 10-18uur lekker aan het waden, want zo hoort het daar. Ik heb 5 mooie gemist en 2 verspeeld, waarvan er 1 door mijn leader zwom en zichzelf haakte, de trok mijn haak helemaal recht!
Er waren wel vliegen, maar te weinig om ze in de maling te nemen, ze waren op hun hoede.
Wel wat jongens van Dyckers.nl ontmoet en Mr.FLY was er ook weer, zij hadden wel een paar mooie.
Omdat ik toch nog iets wilde vangen even op de steiger/kade gestaan, dat is zo simpel daar met die uitzettertjes, alsof je een kat onder een dakgoot zet met uitvliegende spreeuwen. In notime had ik er 2 en een paar gemist, maar ik moest naar huis voor het eten. Die andere 3 poesjes met hun spinhengeltjes ook nog gezien.....

Marcel.

Anoniem zei

Gaaf verhaal Jan. Lijkt me mooi, een harder vangen aan de Brasemhengel. Het vissen op harders lijkt me gaaf. Misschien is het hier in Rotterdam, in de Schiehaven, ook wel te doen. Ik ga het eens proberen.

Groeten van Ton.

Ben zei

Leuk blog heb je Jan. Ik zal regelmatig eens een kijkje komen nemen!
Mooi dat dat lukt met die harders aan de FP cobold brasemhengel. Ik ben ook de harders aan het bekijken en proberen te verleiden aan het IJ waar ik ze regelmatig zie. Ik gebruik af en toe dezelfde hengel maar dan voor het lichte karperen. Zal vast wel mooi rond gaan op die harders!
Vriendelijke groet,
Ben Kooi