maandag 21 oktober 2013

Uit de oude doos III: zeeforellen Nwe Waterweg jaren 80.


Er zijn serieuze plannen van het Wereld Natuur Fonds(WNF) om langs de Nieuwe Waterweg ter hoogte van Rozenburg duurzame oevers aan te leggen. Zo hoopt het WNF de riviermonding te verbeteren voor trekvis zoals zeeforel en zalm. Bron het AD

Zo moet het er ongeveer uit komen te zien:






Halverwege de jaren 80 werden in Denemarken als proef zeeforellen uitgezet. Deze forellen bleven niet bij Denemarken steken, maar zwierven uit naar o.a. de Nieuwe Waterweg. Wij beleefden toen een periode dat je regelmatig zeeforel kon vangen in de Waterweg. Ik viste toen met mijn gele FP 10 grammer met een twister, Wim met een spinhengel van Pezon & Michel. Vaak leverde de eerste paar worpen meteen een zeeforel op, daarna bleef het vaak lange tijd stil totdat er weer een zeeforel op de twister dook. Hieronder een paar foto's van door ons gevangen zeeforellen. Alle zeeforellen zijn door ons direct weer teruggezet, soms tot verbijstering van andere vissers die ze allemaal meenamen. Omdat het oude, gescande foto's zijn lijkt het alsof er aan sommige zeeforellen bloedvlekken zitten, maar dat is beslist niet waar.

We vingen de zeeforellen o.a. in de koude februari maand van 1985, toen Evert van Benthem de Elfstedentocht won. De ijsschotsen lagen toen langs de oevers van de Nieuwe Waterweg.






Mogelijk keren deze zeeforellen terug als de aanpassingen aan de oevers van de Waterweg zijn doorgevoerd en kunnen we weer gericht vissen op deze mooie sportvis.

1 opmerking:

Anoniem zei

Dat zou inderdaad erg mooi zijn, maar ik ben bang dat je zo'n gevalletje zeebaars gaat krijgen, want wat is het verschil tussen een vliegvisser en een werphengelaar op zeebaars en zeeforel.....juist, helaas vaak een schepnet of vuilniszak.
Je vangt ze nu nog met regelmaat op de Maasvlakte hoor die forellen, mooie beesten!