donderdag 4 juli 2013

Met de vlieghengel in de Nieuwe Waterweg

Eerder deze week ben ik met de fiets langs de Nieuwe Waterweg gaan kijken. Ik trof een vliegvisser aan die een paar mooie brasems op een nimf ving toen ik stond te kijken. Ik had zelf allang het plan om het ook eens met de vlieg te proberen in de Nieuwe Waterweg. Ik wil daarvoor een Fairplay vlieghengel cobold aftma 6 en een Shimano Ultegra reel met daarop een aftma 6 lijn gebruiken. Deze wat zwaardere uitrusting is wel nodig voor de bijna altijd aanwezige wind aan de Nieuwe Waterweg en de stroming.

Vandaag moet het er dan eens van komen. Ik ga met mijn FP vlieghengel aftma 6 en Shimano Ultegra reel met aftma 6 WF lijn op pad. Er zou een matige wind staan, maar als ik aan de Nieuwe Waterweg arriveer staat er eerder een windkracht 5 schuin op de kant. Het is zwaar bewolkt. Er staat al een andere vliegvisser op de plek waar ik wil vissen: hij heeft al een paar brasems en als ik mijn vlieghengel optuig vangt hij weer een brasem. Dat geeft de burger moed.
De wind is echt hinderlijk en het kost me moeite om de nimf in het water te krijgen. Dit is wel wat anders dan in een rustige poldersloot vissen: er staat ook nog een sterke stroming die nog wordt verergerd door de soms gigantische zeeschepen die voorbij komen. Dit is een ruige visserij. Na ongeveer een half uur voel ik tijdens het binnen strippen een stootje en sla ik aan: hangen! Het is een brasem die, geholpen door de stroming, best wel strijd geeft. Uiteindelijk kan ik hem scheppen en maak een foto:

Brasem op de vlieg in de Nieuwe Waterweg.

De wind wordt steeds hinderlijker, maar toch krijg ik een half uurtje later een flinke aanslag op de nimf en ik sla aan en hij hangt. Al snel zie ik dat het een winde is die mijn nimf heeft aangevallen. Het kost de nodige moeite om de winde tegen de stroom naar de kant te krijgen, maar uiteindelijk lukt het om hem te scheppen. Dit was hem:

Winde op de vlieg in de Nieuwe Waterweg.

Ik schat hem op ongeveer een halve meter.

Als ik mijn nimf van dichtbij bekijk dan zie ik dat hij uit elkaar begint te vallen:


Ik ben nog maar een beginnende vliegbinder blijkt wel.

De wind blijft doorstaan en omstreeks half vier hou ik het voor gezien. Twee aardige vissen op mijn eerste vliegvis sessie aan de Nieuwe Waterweg, dat kon slechter!1 opmerking:

Anoniem zei

Goed gedaan Jan!
Ik had er gisteren 4 op OVM, 50-55-60 en 65cm, ik begin de truuk daar nu door te krijgen circa 6m leader incl tippet is de grap en streamers op haak 6 zijn ze gek op!
Marcel