zondag 3 februari 2013

It giet oan

Dit weekeinde wil ik sinds lange tijd weer gaan vissen. In eerste instantie wil ik op zaterdag, maar de harde wind en (hagel)buien schrikken me af. Zondagmorgen zou het droog zijn, in de middag volgt regen, in het oosten voorafgaand door sneeuw. Het wordt dus zondagmorgen.

Wanneer ik omstreeks kwart voor tien zondagmorgen naar mijn stek fiets merk ik pas hoe koud het is: het is een graad of 4 en er staat ook vandaag een stevige westenwind. Onderweg zie ik dat de reigers al druk doende zijn hun nesten, hoog in de bomen, in orde te brengen. Ook kom ik een paar karpervissers tegen die weggedoken onder een visparaplu(dus geen bivvy) proberen een karper te verschalken. Dat zijn de echte bikkels.

Wanneer ik op mijn stek arriveer(de baron) blijk ik de enige visser te zijn: de andere zijn verstandig bij de kachel gebleven. Ik vis met mijn Fairplay grafiet 5 grammer en als molen gebruik ik een Penn 4200SS die ik recent op MP gekocht heb. Dit is een ultralicht model van Penn(190 gram) en nog made in de USA. Dit is hem:

Penn 4200ss

De slip is heel precies instelbaar en loopt zonder schokken. Als kunstaas gebruik ik een spinner met een slank, terible-achtig blad en enkele haak.

Ik gooi ongeveer drie kwartier te vergeefs, zonder een enkel stootje zelfs. Op sommige stukken sta ik vol in de wind en al gauw krijg ik koude handen en voeten. Ik besluit de smallere stukken langs de weg te proberen. Wanneer ik op mijn nieuwe stek ben aangekomen zie ik een enorme kolk even later gevolgd door nog een grote kolk een meter of 5 verderop. Ik dacht eerst dat het een aalscholver was, maar ik zie geen vogel boven komen. Het moet dus een (grote) snoek zijn geweest. Uiteraard probeer ik hem te vangen, maar tientallen worpen blijven zonder resultaat.


De nieuwe stek langs de weg.


Ik ga een eindje verderop en staande op een grote afvoerbuis maak ik een paar worpen. De derde worp voel ik een tik en sla ik aan: hangen! Ik voel meteen dat het een zware snoek is en hij blijft in eerste instantie onzichtbaar. Hij gaat een aantal keren door de slip van de Penn 4200ss die heel gelijkmatig lijn afgeeft. Na een paar minuten wordt de snoek moe en zwemt hij tot mijn schrik de afvoerbuis in waar ik op sta. Gelukkig kan ik hem terughalen en even later kan ik hem scheppen. Het is duidelijk een vrouwtjes snoek die al vol met kuit zit. Hij of eigenlijk zij voelt zwaar aan in het net. Dit was hem:

Vrouwtjes snoek

In close up
Door mijn koude handen heb ik moeite hem te onthaken: iedere keer als ik de kieuwgreep hanteer weet de snoek zich weer los te wringen. Uiteindelijk lukt het de spinnerhaak los te maken. Het spinnerstangetje blijkt helemaal verbogen.

Ik heb wel een meetlint bij me, maar die zit in mijn fietstas op de fiets die een paar honderd meter verderop staat en dat vind ik te lang duren. Ik schat hem toch wel boven de 70 en hij (zij)is bovenal zwaar. Ik zet hem ongemeten terug en hij zwemt weg.

De Penn 4200ss heeft zich bezwezen. 

Ik vis nog een half uurtje door, maar doordat ik vol in de wind sta krijg ik het steeds kouder en hou ik het voor gezien.

De eerste snoek van 2013 is binnen.

Update: Marcel stelde voor om de lengte van de snoek te bepalen door de afstand bovenkant eerste oog en onderkant van de hengel op te meten. Ik kom dan op ongeveer 73 cm.

1 opmerking:

spinner zei

Hoi Jan,

Mooie vette meid, dat er maar vele mogen volgen in 2013.

Mvg Andre