zaterdag 17 november 2012

Grandma meets Granny

Vandaag gaan Marcel, Wim en ik weer op de snoek. We beginnen op onze bekende stek en Marcel en Wim vissen met de streamer en ik met een spinnertje op de FP 5 grammer. Ik heb ook nog mijn FP baitcaster bij me en een Grandma plug.

Het zijn de donkere dagen voor Sinterklaas: het is grijs en grauw weer zonder zon en het miezert zelfs af en toe. De wind is zuidelijk en best wel hinderlijk. De temperatuur een graad of  7.

Na een uurtje zonder een enkel stootje gaan we eerst in een klein slootje dicht in de buurt, maar daar is het ook niks. We gaan maar naar de grote plas waar Marcel gisteren nog een snoek van 65 cm ving.

Ik verruil mijn 5 grammer voor de FP baitcaster light met ABU revo premier reel. Ik gebruik een Grandma plug van 12 cm:

FP baitcaster light met Grandma plug en ABU premier reel

Na een kwartiertje gooien probeer ik het een paar honderd meter verderop. Na een minuut of tien maak ik een worp schuin naar links en haal langzaam de plug binnen. Plotseling zit ik vast aan iets onbewegelijks. Ik hou het onder spanning en er komt beweging in, maar ik vermoed eerst nog een tak of iets dergelijks. Dan gaat de 'tak' echter richting midden zwemmen en het is wel degelijk een snoek. De snoek zwemt langzaam maar gestaag een aantal meters door mijn zwaar afgestelde reelslip. Van de snoek is niks te zien want hij blijft diep. Het voelt echter wel zwaar aan. Marcel roept van een afstand of het een grote is en ik antwoord dat ik vermoed van wel. Marcel en Wim komen aansnellen.
Inmiddels heb ik de snoek al een stuk dichterbij kunnen krijgen en het is inderdaad een grote snoek! Hij is veel rustiger dan die kleinere snoeken die ik normaal vang. Hij gaat nog een paar keer rustig door de slip heen, maar ik kan hem uiteindelijk naar de kant dirigeren. Ik schep hem met het net en Wim neemt de snoek over en legt hem op het gras. De Grandma plug wordt door de oma snoek zelf uit de bek geschud. Na meten blijkt ie 96 cm te zijn.

Oma snoek: op 4 cm na 100 cm.

We zetten de snoek voorzichtig weer terug. Dit is mijn grootste snoek sinds lange tijd. We vissen nog een tijdje op de grote plas, maar hier blijkt deze oma de enige aanbeet te zijn.


Paddestoelen groeien op de beschoeiing.

Het begint intussen behoorlijk schemerig te worden en Wim en ik proberen het nog in een sloot die in verbinding staat met de grote plas. Daar krijg ik nog een volger op de plug: de snoek zwemt de plug achterna tot vlak bij de kant, maar grijpt niet toe.
Dan krijgt Wim een aanbeet op zijn streamer en het blijkt een snoek van 75 cm te zijn:

Snoek van 75 cm van Wim, bijna in het donker.


De snoek van Wim van dichtbij.We vissen nog even door en Wim verspeelt een streamer door lijnbreuk bij de molen: de streamer en een tiental meter nylon zijn weg. Ik probeer met de plug de lijn te pakken, maar dat lukt niet. Wim zet een nieuwe streamer op en probeert daarmee de verloren streamer terug te vinden. Dan gebeurt er iets bizars: bij één van deze pogingen om zijn streamer terug te vinden haakt hij zomaar een snoek! Het is een snoek van ongeveer 65 cm waar ik geen foto van heb.
Hierna doet Wim nog een paar pogingen en zowaar lukt het hem om het stuk nylon te pakken waar zijn verspeelde streamer nog aan zit.
Het is inmiddels aarde donker en met bijlichten met een zaklantaarn tuigen we onze hengels af en gaan naar huis. Dit was toch wel een bijzondere visdag.


1 opmerking:

spinner zei

Leuk verslag en weer mooie vangsten mannen.

MVG Louise-Andre