zondag 4 november 2012

De waarheid over nanofil


Sinds enige tijd is er een vislijn op de markt van Berkley, de nanofil. Deze vislijn is een mix van nylon en dyneema en heeft bij een geringe diameter een hoge trekkracht. Voordelen volgens de advertenties zijn o.a.: verder werpen, geen rek, hoge gevoeligheid.

Op het roofvisforum staat een topic onder de naam “Nanofil beschadigd snel” met diverse positieve, maar ook negatieve ervaringen. Zie het volgende topic Nanofil ervaringen .

Er worden foto's getoond van gerafelde nanofillijnen:


Rafelende nanofil

Nanofil rafels

Bij diverse vissers treedt zomaar lijnbreuk op. Bijvoorbeeld een visser schrijft:

“Ik gebruik het niet meer, ik voel minder goed als met gevlochten lijn, het breekt op de raarste plaatsen en raarste momenten. Ik heb het gebruikt voor dropshotten, strandvissen, heeft me de nodige vis gekost en veel materiaal, breekt gewoon nadat er al een meter of 10 vertrokken is achter een 3,5 grams loodje, schiet mij maar lek.”

Tweede voorbeeld:

“Nanofil is TROEP, ROTZOOI, KOLEREZOOI, WEGWERPLIJN ENZ ENZ ENZ. Ik snap niet dat iemand die zooi koopt. Fijn spul om een trui van te breien, maar zeer zeker niet geschikt om te vissen.”


Er zijn ook positieve ervaringen:

“Persoonlijk ben ik dus wel een tevreden gebruiker van nanofil.Het gerafel zoals op de fotos herken ik ook niet en zeker niet zomaar ergens midden op de lijn.Het komt wel eens voor aan het begin zeg maar net boven je voorslag maar dat is te wijten aan schuren ,vast lopen langs obstakels ed. en dat vind ik nou niet iets om dan te zeggen dat het waardeloos spul is”

Men oppert ook dat het rafelen en spontaan breken van de nanofil te wijten is aan de ondeugdelijke ogen van de hengel of aan een slechte lijnroller op de molen. Dit wordt direct weersproken door iemand die met dezelfde hengel en molen combinatie met andere gevlochten lijnen geen problemen kent:

"Ja Ton. Dat begrijp ik ook. Ogen is niets mis mee en de lijnroller ook niet. Sterker, alle onderdelen van de hengel en molen zijn in topconditie. Een panty is daarvoor nog wel een van de beste middelen om dat te testen. Geen enkel haaltje. Daarbij komt, waarom kan ik met dezelfde hengel en molen wel met de "normale" gevlochten lijnen vissen en met Nanofil heb je ineens problemen? Dat is toch raar? Nee ik steek het niet op de hengel en molen, de lijn deugt gewoon niet!

En dat rafelen is bij mij niet ontstaan op de bekende eerste meters of na een aantal vissessies. Deze rafels ontstonden bij slechts een aantal visuren. En om de breuken op gekke plekken, boven de knoop, ook niet te vergeten. 

-Ja ik heb ze gevist met de aangewezen knopen
-Materiaal 100% in orde

Conclusie, vreemd spul waar ik geen vertrouwen in heb."

Vismaat Marcel gebruikt soms ook nanofil en hij kan hier verder mee werpen en gevoeliger vissen. Ook Marcel heeft echter last van rafelende nanofil en niet alleen in de eerste meters, maar ook een meter of tien op de molen. Ook zijn de hengelogen(Fairplay) en molen in uitstekende staat, dus dat kan niet de oorzaak zijn. Marcel heeft al eens bij het werpen zomaar zijn kunstaas afgeworpen dankzij de brekende nanofil.

Nanofil heeft ongetwijfeld voordelen, maar er zijn legio mensen die na spontane breuken van de nanofil zijn afgestapt.

Jan

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Klopt, het is meer bagger dan fijne lijn, ik heb hier 4 rolletjes van 125m 4-6 en 2x 8/100e, nou dat wordt erg snel korter!
Dat ik een klein FP spinnertje eraf gooide is toch van de zotte! Nu zit ik ook weer met een knoopje ergens, het is zo klein dat je het haast niet ziet, maar trek er eens aan en....knap/kapot. Jullie hebben het zelf gezien laatst, ik was stom verbaast!
Ik heb vorige week de 8/100e vervangen voor 6/100e, nou het is alweer verrot.
Mijn grootste plezier en verbazing heb ik beleefd met Stylon 12/100e, dat heeft dacht ik 1,2kg trekkracht, maar een karper van 60cm met de streamer in zijn staart kwam toch na een half uur binnen vanuit de waterlelies en takken, dat zie ik nanofil niet doen!
Kortom, probeer het eens een keer zelf, het is echter wel een dure grap, de dril is zonder meer leuker ermee alsook de aanbeten, maar hou aub de lijn telkens in de gaten, het kan zomaar gebeurt zijn....en dat wil je zeker niet met een vis eraan!

Marcel.

Anoniem zei

Oja, overigens kan 'iemand' er wel steeds leuk en positief over schrijven, maar ik stond ernaast toen zijn maatje een forel aan het OVM verspeelde door een rafeltje eraan, hij zag het notabene van te voren al zitten en viste stug door, resultaat...een forel met een lepel in zijn waffel, kijk daar lees je niks over daar! ))-;
En het mooie is, je kunt er ook niet op reageren ook, het is immers negatief en komt natuurlijk niet door de 'goedkeuring'....
Overigens lees ik er graag, puur voor het leedvermaak. Het is er zo 'gekleurd', je houdt er een zoute bek aan over met al die korreltjes zout haha.
Voor de rest aardige gast hoor, alleen een beetje doorgeslagen....misschien veel molens daar langs het water?

Marcel.

spinner zei

Hoi Mannen,

Heb zelf geen ervaring met deze lijn , zal niet gebeuren ook gezien de breeksterkte,het blijft gewoon dyneema met een nylon manteltje wat zeker niks te zoeken heeft op een Fairplay wat ons betreft, ben zelf overgestapt van maxima chameleon naar berkley maxx ,0,14 voor de 5 grammer en 0,16 voor de 10 grammer, en wij zijn er dik tevreden over , voor de rest helemaal met jullie eens.

MVG Louise-Andre
http://spinvisser.blogspot.com/

Jan zei

Hallo Andre,

Ik lees op je blog dat je slechte ervaringen hebt met G lijn: het kinkte al na een half uur.

Je ziet het vaak met die extra sterke lijnen: ze zijn inderdaad wel sterker, maar daar komen andere nadelen voor terug(kinken, spontane lijnbreuk).

Ik probeer zelf ook wel eens een andere lijn, maar keer altijd weer terug bij Maxima Chameleon. Het is wel dikker dan op het spoeltje staat aangegeven, maar wel betrouwbaar.

Jan

spinner zei

Hoi Jan,

Inderdaad die G lijn is echt een drama ,de lijn van trilene maxx is ook wat stugger,maar heeft totaal geen geheugen, gooit lekker had van mij wel iets meer rek mogen hebben,maar dat is persoonlijk denk ik, wij vielen ook iedere keer terug op maxima dood eenvoudig omdat ik nog niks van de zelfde kwaliteit had gevonden,maar ja zo blijven we lekker bezig toch?

Succes Jan ,veel strakke lijnen.

MVG Louise-Andre

Anoniem zei

Goh Marcel, wat een uitgesproken mening over iemand anders. Zelf nog wat gevangen de laatste tijd? Nee zeker? Ik lees het blog waar jij aan refereert (het gaat hier volgens mij om Struinen door de Polder van Peter Linzell denk ik zo, wees dan een vent en noem de dingen bij naam) best graag. Het enthousiasme straalt er af en er wordt zoveel gevangen dat ik het idee heb dat commentaren als die van jou voornamelijk gebaseerd zijn op jaloezie.


Jan, goed stukje. Prima voorbeeld vaan gewoon de voor- en nadelen beschrijven en van iedereen in zijn waarde laten. (Kan je nog wat van leren Marcel!)

Groeten
Rutger

Anoniem zei

Rutger, of is dat je schuilnaam, nee ik heb niets tegen Peter, mag hem wel en bewonder zijn gedrevenheid, ik zou zoiets in die mate echt niet kunnen verkopen thuis, dus ja in dat opzicht jaloezie.
Verder wel gevangen ja, het is alleen even lastiger maar beter aan de maat in ieder geval. Ik maak alleen weinig foto's meer, omdat ik ze in het water al onthaak, ik zie de laatste tijd erg veel schade aan de snoeken.

Ik ben zo'n kwaaie niet, wind er alleen geen doekjes om!

Marcel

Anoniem zei

Vandaag even 'Not a Knot' gehaald en geklaagd over de Nano kwaliteiten, nou deze 'grote' zaak beaamde het volmondig dat het troep is en ze keken uit naar de 2e generatie....
Dus...het is me nu wel erg duidelijk dat 'iemand' al die meuk krijgt toegeschoven en dus scheren we gelijk alles maar over 1 kam, jammer dat er een paar goeie jongens bij zitten )-;

Gerrit (oom van Ray de Neanderthaler)