dinsdag 17 maart 2015

Fairplay hengels lakken

Weet iemand welke lak Schreiner altijd gebruikte voor het lakken van zijn hengels? Volgens mij gebruikte hij een zeer langzaam drogende blanke lak, maar ik weet niet welk merk dat was.
In zijn boek Moderne Materialen en vistechnieken heeft Schreiner het over Picitone lak, maar daar kan ik niks van vinden.

Update

FairPlay Winston Medium 2000M karperhengel gelakt met Ruwa jachtlak.


Jan

8 opmerkingen:

Marcel zei

Hey Jan,

Gewoon diaglas(frenken) gebruiken is erg goed , WvL hengels werden er 40 jaar mee gelakt.

te koop bij vermeer op de haven in 3 soorten mat half glans en hoogglans.

Groet Marcel

Jan zei

Hallo Marcel,

Dat Diaglas is wel sneldrogend, heb je daar geen last van?

Blijft het Diaglas wel goed zitten op een buigzame hengel? het is gemaakt voor parket begrijp ik.

Jan

marcel neerhout zei

dat zal dan wel diaglass zijn van frencken, ik ga er geen 6 blikken van kopen, dus moet een groothandel in de buurt vinden, kan ik wel regelen.
Frencken is ook 1 van de weinige die nog chemische stinkzooi levert, is wel het beste ipv waterzooi.
Ik heb ook nog wel 2 componenten lakken staan chemisch, maar eenmaal aangemaakt is het snel hard natuurlijk.

Anoniem zei

Dag Jan,

Je kan ook even contact opnemen met Jan Bassez.

Groet,
Joop

Robert zei

Hoi Jan,

Hier nog een tip, als het een glashengel betreft gebruik dan Ruwa jachtlak. Ik gebruik het zelf voor mijn glashengels. De vloeieigenschappen zijn uitstekend en het is na 4 uur droog. Het is sterk en slijtvast maar ook zeer buigzaam. De lak kun je het beste sterk verdunnen en in meerdere dunne lagen (ongeveer 6 á 7) aanbrengen. Als je ogen opnieuw hebt gewikkeld lak je die gewoon mee.


Als je wat resultaat wilt zien kan ik wel wat fotoś sturen als je wilt van een project waar ik nu mee bezig ben (oude 1 1/4 glasstok van Rien Rothfusz). Groetjes, Robert

Robert zei

Laat ik er nog bij vermelden dat je uit moet kijken bij herlakken, want een nieuwe industriële Polyurethaan-lak kan een opgeschuurde oude laklaag van een ander soort ernstig aanvreten en je werk helemaal verprutsen! Ik spreek uit ervaring toen ik ooit een PU-lak aanbracht op jachtlak. Met jachtlak (Alkyd) kan er vrijwel niets mis gaan.

Jan zei

Hallo Robert,
Het betreft een FairPlay karperhengel 2000M 390 cm. Het is volgens mij Cobold, maar niet die zwarte Cobold van de moderne FP hengels. Ik denk dat het een redelijk oud type is. Ik heb de hengel op MP gekocht en hij is in goede staat. Alleen de lak liet hier en daar los en met mijn duimnagel kon ik de lak er zo af schrappen. Ik heb toen heel de hengel kaal geschrapt met een stanley mesje. Dat doe je door het mesje haaks op de hengel heen en weer te halen. De oude verf ging er toen makkelijk af, maar het is toch een hele klus. Ik had na ontvetten met ammoniak de eerste laag met Ruwa jachtlak gedaan. Die lak had ik nog staan, maar er zitten wel klonteringen in. Ik heb de lak verdund.

De eerste verfbeurt had ik binnen in de slaapkamer gedaan, maar met delen van bijna twee meter is het lastig manoeuvreren binnenskamer. Bovendien is het licht in de slaapkamer niet goed en zag ik de volgende dag dat ik kleine stukken vergeten was. Na een paar dagen heb ik de lak licht opgeschuurd en weer ontvet en ditmaal buiten een tweede laklaag gegeven: daar is meer ruimte en meer licht. Zodra ik een deel gedaan had, heb ik het binnen te drogen gezet. Het resultaat is redelijk: als je zo’n klus zelf doet ben je altijd erg kritisch en weet je dat sommige plekken minder gingen. Een buitenstaander zal het niet opvallen.
De 2000M is zo wel redelijk gelukt, maar ik heb meer FP hengels, waaronder een aantal glashengels, die ik ook wil bij- of overlakken. Dat Ruwa werkt dus wel goed, maar ik vroeg me af wat Schreiner zelf altijd gebruikt(e). Uit zijn boeken begrijp ik dat hij een zeer langzaam drogende lak gebruikte.

Die tip van die PU lak over jachtlak zal ik onthouden. Ik heb overigens ook gelezen dat een afbijtmidel om de lak van de hengel af te krijgen ook werkt, zonder dat het de hengel zelf aantast uiteraard. Misschien ga ik dat op een oude hengel ook eens proberen.
Ik ben wel benieuwd naar de foto’s van je hengelopknap project. Je kunt de foto’s mailen naar jan.warnaar@gmail.com.
Jan

Jan zei

Hallo Joop,

Een goede tip: we waren al van plan Jan Bassez te vragen over de lak. In de folder van FP staat combinatie aflak: is dat om de hengel af te lakken of is het voor de wikkelingen?

Jan