donderdag 26 juli 2012

Op de harder 23 juli - 26 juli 2012

Op maandag 23 juli ben ik op de harder gaan vissen, maar alleen een paar windes gevangen.

Op dinsdag 24 juli ben ik in de Nieuwe Waterweg ter hoogte van Maassluis op de harder wezen vissen. Een flinke harder verspeeld door lijnbreuk door mijn eigen schuld. De harder dook weer naar de diepte en om dat te voorkomen draaide ik de slip van mijn Revo reel te vast met als gevolg lijnbreuk bij de haak. Ik neem de volgende keer weer mijn Abu Eon 3601 reel mee met 17/00 Maxima i.p.v. de 15/00 Maxima op de Revo reel.

Woensdag 25 juli ben ik nog een paar uurtjes wezen vissen op de harder in de Nieuwe Waterweg ter hoogte van Vlaardingen. Helaas geen harder kunnen vangen en ze waren ook nauwelijks te zien.
Alle drie de afgelopen dagen waren zonnig en warm met weinig wind.

Donderdag 26 juli 2012.

s-Middags ga ik weer op de harder in de Nieuwe Waterweg ter hoogte van Maassluis. Dat betekent een kilometer of tien fietsen langs de Waterweg. In Maassluis moet ik om rijden omdat de Koepaardbrug dicht is voor onderhoud:

Onderhoud aan de Koepaardbrug in Maassluis

Die mensen die aan de brug bezig zijn zitten achter dat witte doek te zandstralen en dat bij bijna dertig graden in de schaduw. Lijkt me geen pretje.

Onderhoud aan de Koepaardbrug in MaassluisOmstreeks kwart over twee gooi ik in op mijn stek in de Nieuwe Waterweg ter hoogte van Maassluis. Ik gebruik de FP brasemhengel 370 cm en mijn Abu Eon 3601 reel met 17/00 Maxima.

Stek Nwe Waterweg ter hoogte van Maassluis

Ik voer met geweekt witbrood en ik gooi ook wat drijvende korsten in het water. Al binnen een half uur zitten er harders op mijn stek en even later zie ik een harder een drijvende korst pakken. Deze korst is echter een flink stuk naar links afgedreven en wanneer ik mijn broodvlok erbij wil gooien kom ik anderhalve meter te kort: werpen van een dobber met een werpreel is lastig. De harder valt wederom de broodkorst aan, maar ook mijn dobber die er anderhalve meter vandaan ligt gaat schuin onder: blijkbaar zitten er meer harders. Ik sla aan en het water explodeert wanneer ik een harder blijkt gehaakt te hebben. De harder maakt een flinke run en is nauwelijks beheersbaar. Ik ben blij dat ik een wat zwaardere lijn heb genomen. De harder maakt diverse lange runs waarbij ik nauwelijks wat heb in te brengen. De harder komt twee keer naar de kant een meter of acht van mij af: ik kan daar over die gladde en wiebelige stenen niet naar toe lopen, maar gelukkig zwemt de harder weer van de kant af en kan ik hem naar mij toe dirigeren. Uiteindelijk kan ik hem scheppen. Na meting blijkt hij 63 cm te zijn, mijn grootste harder dit jaar tot nu toe. Ik maak snel wat foto's, want met die hitte wil ik ze niet te lang op de kant hebben.Harder van 63 cm.

Closeup harder van 63 cm, haak nog in bek


Harder van 63 cm.


Wanneer ik de harder weer terugzet moet hij duidelijk even op adem komen, de harder blijft enige tijd op zijn zij liggen:

Vermoeide teruggezette harder

Even later is de harder weer voldoende hersteld en zwemt weg:Harder is hersteld en zal weldra weg zwemmen.Ik heb ook nog 'last' van een kraai die mijn korsten uit het water steelt en daarmee de harders verjaagd. Ik geef daarom eerst de kraai een korst en gooi daarna een korst in het water. Op deze manier laat hij de korsten in het water met rust en heb ik geen last van hem.
Dit was de kraai: Kraai eet brood

Hier passeert een groot containerschip in de Nieuwe Waterweg. Deze geeft de nodige extra stroming en golven:Er staan een paar fraaie appartementencomplexen met direct uitzicht op de Nieuwe Waterweg:

Het Balkon De Furie - Appartementen De Furie

Appartementencomplex  de Elbe
2 opmerkingen:

Herman#1306 zei

Leuke visserij op de harder, moet ik ook maar eens gaan proberen.
Lichte dobber karper hengeltje dobbertje en brood
meer heb je niet nodig . Nu alleen de vis nog leren te traceren en vangen.
Mooi verslag weer trouwens.

Anoniem zei

Onthaakmat?