donderdag 23 februari 2012

Donderdag 23 februari 2012: vrije dag.

Eerder deze week e-mailde Marcel mij:

Hoi Jan,

Vandaag zag ik nu eens 2 doodaasvissers staan op de stek, ik ging erheen met de Rapier en vroeg hoe het was, ze hadden er samen 3.
Dus ik gooien met de streamer en hoppa, 2 50'ers binnen een uur en een derde schoot eraf. Ze zitten er dus nog gelukkig!
Aardige gasten, wat oudjes wel, maar ze konden het waarderen. Een hond vrat hun laatste spieringen op en ze gingen weg haha.

Tot binnenkort dus maar weer, kijken of we vette mamma's kunnen strikken...

Groeten Marcel.

Fairplay baitcaster light met ABU Revo premierIk had zelf al tijden niet meer gevist en besloot twee vrije dagen te nemen: donderdag en vrijdag. Het KNMI voorzag temperaturen rond de tien graden en niet al te veel regen en niet zo veel wind. Nog geen twee weken geleden was het tien graden onder nul. We beleven rare tijden w.b.t het weer.
Ik e-mail Marcel dat ik donderdag ga vissen en hij is ook van de partij. Omstreeks half tien morgens beginnen we.

Marcel vist met een FP rapier 2 grams en die nieuwe nanofil lijn. Hij vist ditmaal met een 4 play plugje(zo'n vierdelig plugje dat zo bedriegelijk echt beweegt als een echte voorn).
Ik gebruik mijn FP baitcaster light en ABU revo premier reel. In eerste instantie gebruik ik een oranje, tweedelige rapala plug.
Het eerste uur gooien levert niks op, zelfs geen enkel stootje. We gaan iets verder op de stek en daar krijg ik als eerste een aanslag: de vis hangt even, maar schiet los. Een tijdje later weer een losschieter.
Marcel heeft meer geluk: hij krijgt ook twee losschieters, maar vangt ook drie vissen. Het zijn twee snoeken en een vals gehaakte zeelt.


Marcel met een van de snoeken aan zijn Fairplay rapier 2 gramsVan de dril van de door Marcel gevangen vissen heb ik met mijn digitale fototoestel filmpjes gemaakt.
Dit was de eerste snoek van ongeveer 70 cm: snoek nummer 1

We verbazen ons er weer over dat je met zo'n licht hengeltje als de Fairplay rapier 2 grams zo makkelijk een snoek bij de kant krijgt. Er is eigenlijk helemaal geen noodzaak om een zwaardere hengel dan de rapier te gebruiken.
Snoek nummer twee van Marcel, ook om en nabij de 70 cm. Omdat ik tijdens de dril over de camera heen naar de vis kijk is de snoek niet altijd in beeld. Aan het einde van het filmpje blijkt de snoek de dreg van het plugje op een onmogelijke manier in de bek te hebben en assisteer ik Marcel. We knippen de dreg kapot zodat de snoek weer snel kan worden teruggezet. Omdat ik meehielp kon ik het laatste stuk niet filmen. Filmpje van snoek nummer twee: snoek nummer 2


Marcel vertelde al eerder dat hij regelmatig een zeelt haakt op onze stek. De derde vis die hij haakt doet denken aan een grote snoek: Marcel krijgt nauwelijks vat op de vis. Wanneer de vis dichterbij is blijkt het andermaal een zeelt te zijn, die na meting 50 cm blijkt te zijn. Dit was de dril van de zeelt: zeelt op rapier

Ik heb een 5 delige plug van Marcel gehad en als ie door het water gaat lijkt het net een gewond voorntje:
5 delige Izumi plug actie


6 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja het was me een dagje wel he, blijkt toch dat mijn cm schattingen veels te laag zitten, die Zeelt was al precies 50cm, dan zullen de mannetjes eerder deze week wel naar de 60cm gaan en deze 2 vandaag over de 70.
Maar wat een run maakte die Zeelt, schrok me rot!
Gisteren ook al een Zeelt in de zij, ben benieuwd wat we daar van de zomer kunnen vangen met licht materiaal.
Waar blijven die andere filmpjes?

Marcel.

Ultralicht zei

Marcel,

Ik upload de fimpjes naar Youtube en dat gaat tergend langzaam. Filmpjes zijn van 377MB tot 770MB.

Anoniem zei

Ziet er goed uit haha, wat een gekloot zonder kieuwgreep, maar jou vingers lagen open, mijn vingers zijn mijn werk, ik zal je wat handschoenen meegeven en achteraf had ik een kniptang in de auto, ik was helemaal in de war van die verstopte 2e dreg in snoek nr 2

Anoniem zei

En voor de lezers, we hadden de dreg naar buiten gewerkt en afgeknipt, dus er bleef niets achter, zo hoort het. Geef mij maar streamers en liefst zonder weerhaak, blijf het niets vinden dat geklooi met die arme beesten. Een mooie dag met 10 roofvogels en niets vangen, maakt me net zo blij.
Of het moeten visrovende Polen zijn of rovende bondbevers, daar heb ik geen medelijden mee om op te ruimen, ik ben ook een rare roofvogel ((-;

Ultralicht zei

Marcel,

Ik ben nog steeds bezig die andere twee filmpjes te uploaden. Youtube geeft aan dat het nog 127 minuten duurt. Je moet dus nog even geduld hebben. Filmpje van de in de staart gehaakte zeelt is leuk geworden.

Anoniem zei

Ja ik kijk straks nog wel, inderdaad is er eigenlijk niets meer nodig dan zo'n fijne rapier, tenzij je natuurlijk met spinners gaat vissen, dan is de tegendruk toch wel iets teveel bij grotere terribles. Maar qua werpen en binnenvissen met streamers of schoeploze visjes, heb je tot 10gram nergens problemen mee! Dit in tegenstelling tot mijn glashengels, die luisteren wel heel precies. Mijn 25gr Izumi visje kreeg ik echt niet weggezet met de 10gr glashengel, die zal op jou 10gr. grafiet wel werken denk ik, daarom gaf ik hem je ook, heb ook nog een grote Frog voor je, leuk voor de nazomer.

Mijn mening: met een rapier en 10gr. grafiet kun je alles aan, complete onzin om voor elke gram een grafiet hengel aan te schaffen, tenzij het glas is of met spinners/schoeppluggen, dan is de tegendruk wel van belang ja.
Ik rij regelmatig rond met 4 hengels, maar eigenlijk zijn de Rapier en 10gr. voldoende, in de zomer op baars en ruisvoornjacht komt de floret weer in beeld.

Marcel.