donderdag 22 december 2011

Uit de oude doos

Een aantal maanden geleden was ik aan het vissen in de Zuidbuurt toen achter me een auto stopte en iemand mijn naam noemde en vroeg of ik nog iets gevangen had. Hoewel ik hem al hem al een jaar of dertig niet gezien had, herkende ik hem meteen: Marcel Neerhout. Begin jaren tachtig visten wij veel samen in de wateren van Vlaardingen op karper. Beiden visten wij toen al met Fairplay hengels. Dat is nu al ruim dertig jaar geleden.
Ook viste we regelmatig in de polder bij de eendekooi met de spinner. Daar hebben we menig vis avontuur meegemaakt. Ik herinner me nog die keren dat het er flink stroomde en de snoeken flinke tegenstand boden.  Ik herinner me ook die keer dat Marcel met de spinhengel daar een karper haakte en ving en dan gewoon met de spinner diep in de bek van de karper dus doelbewust gepakt door die karper. Dat waren leuke avonturen.

Ik vertelde Marcel waar ik vaak viste en niet lang daarna trof ik hem daar ook. Volgens mij had hij het vissen sinds kort weer serieus opgepakt. Hij zocht contact via email en stuurde ook een aantal foto's van onze vangsten uit 1980. Hieronder de nog piepjonge Marcel met een grote snoek.


Verder nog wat foto's van mij zelf met karpervangsten:
Met mijn groene Winston special light Fairplay karperhengel en ABU cardinal 44. Deze hengel is ondanks zijn leeftijd van ruim 30 jaar en vele honderden karpers nog steeds in perfecte staat. Een Fairplay hengel koop je voor je leven. Deze hengel kostte toentertijd 245 gulden.

Ook stuurde Marcel mij nog een paar foto's van zijn vangsten met zijn nieuwe FP rapier:
Marcel bedankt voor de foto's. Het wordt tijd dat je zelf een blog gaat beginnen. Dan kunnen we meegenieten van je vangsten met je nieuwe Fairplay hengels.


5 opmerkingen:

Anoniem zei

Dag Jan,

Leuk verhaal. Mooi wanneer je iemand na 30 jaar weer ziet.
Wat een mooie bocht in die Winston!

Groeten van Ton Hopmann.

Ultralicht zei

Hallo Tom,

Ja die hengel wil wel buigen. Ik gebruikte toen 18/00 Stilon. Wij visten toen met lucht geïnjecteerde en daardoor drijvende wormen op de karpers die in het kroos vlak onder het oppervlakte lagen te happen.

Het was nog een hele toer om die karpers op de kant te krijgen omdat ze direct het kroos inschoten.

Marcel heeft de foto's gemaakt met een Olympus trip camera, analoog uiteraard want in 1980 waren er nog geen digitale camera's.

Jan Warnaar

Anoniem zei

Ja da's waar ook, die luchtgeïnjecteerde wormen haha, goed idee was dat he, ik heb nu bergen insuline spuitjes, nog mooiere naaldjes (-;
Maar vandaag was het weer toppie, eerst was ik in Maassluis onder dat dijkje aan het uitkammen....helemaal niks, toen weer terug naar de oude put waar het eerder teveel waaide, daar pakte ik er 3 op de oranje streamer icm de Rapier!!!
De eerste klapte er bij de eerste worp al op, na eerste aanval te missen 1 sec later raak een 50'er met een vreemde deuk in zijn bovenbek.
De tweede kwam op de terugweg een vette 70'er, en de laatste een 40'ertje in het kleine slootje met de bruggetjes. Er stopte meteen een Iraaks vrouwtje op de fiets en zei geefe hier, allez in de pan, waarum terug? Rare lui, ik waarschuwde dat het verboden was en dikke boetes op staat haha. Ze vroeg ook nog waar ik ze mee ving, ze keek maar raar naar die natte veren......Een vruchtbaar dagje dus, 1 misser en 3x raak.
Nou ik stuur je de foto's wel van die dikke en de kleine in het water, die met die deukkop heb ik in het water onthaakt.
Die 70'er gaaf wel vette sport op de Rapier, ging minimaal 10x door de slip, niet zo gek, ze was boos denk ik, streamer zat wat diep......

Tot morgen, is wel 1e kerstdag he...

Marcel.

XXX zei

Marcel,

Ik ben er om een uur of 10 's-morgens tot hooguit 1 uur 's-middags.

Ik ga met mijn FP grams grafiet met Shimano(tja!) Symetre molentje. Het water is behoorlijk helder zag ik op je foto's van de rapier snoeken.

Een 70-er op een rapier dat zal een sport gegeven hebben. Knap dat je die op de kant hebt gekregen.

Jan W.

Anoniem zei

Nou dat helder viel wel mee hoor, vooral in het kleine slootje werd overgepompt, dus blubber.
In de herfst was het glashelder en was 5 vangen geen probleem. Afgesproken, zal de wekker zetten (-;

Marcel.