maandag 25 juni 2012

Maandag 25 juni vrije dag

Sinds mijn vorige bericht ben ik nog een keer gaan plugvissen, maar door de sterke wind en het troebele water was dat geen succes. Afgelopen zondag nog wezen vissen met mais met de bedoeling om een karper te verleiden, maar afgezien van een paar brasems, een paar ruisvoorns en een giebel was het niets.

Vandaag, maandag 25 juni, heb ik een vrije dag en besluit te gaan vissen in de Nieuwe Waterweg.
's Morgens ga ik met kunstaas en 's middags op de harder.

Met kunstaas in de Nieuwe Waterweg.
Ik hoop ooit eens een roofblei te vangen en mede daarom ga ik in de morgen met een klein blauw plugje en de FP 10 grams aan de gang. Ik ga bij de waterzuiverings installatie de Groote Lucht.

Dit is de stek: Stek bij Groote LuchtOmstreeks negen uur begin ik en dan is het net hoog water. Ik begin met een klein blauw plugje. Na een paar worpen krijg ik al een aanslag, maar wanneer ik sla hangt de vis even, maar schiet los. Dan is het tijdje rustig en dan weer hangt er even een vis, maar ook die schiet los.
Ik schakel over op een kleine spinner en daarop krijg ik al vrij snel een aanslag. Ik sla en de vis hangt. Door de stroming geeft de vis extra strijd, maar na een paar minuten kan ik de vis scheppen: het is een winde van ongeveer 45 cm. Helaas geen roofblei.

Winde van ongeveer 45 cm


Close up van de windeEven later krijg ik weer een aanslag en de vis schiet er vandoor en gaat meters door de slip. Dit lijkt sterker dan een winde. Helaas blijkt het even later een grote winde(50+) te zijn die in één van zijn borstvinnen is gehaakt. Wat lijkt een vis sterker als die vals gehaakt is!
Even later vang ik nog een kleine winde van een centimeter of 30. Ik verspeel nog mijn spinner aan de stenen onder water. Omstreeks kwart over twaalf stop ik.

Op harder.
Omstreeks twee uur 's middags arriveer ik weer bij de Nieuwe Waterweg en nu met mijn FP brasemhengel 370 cm met abu 1500C reel. Ik voer wat geweekt brood en gooi in. Al vrij snel loopt de pen weg en sla ik aan: helemaal niks. Als ik er een nieuwe broodvlok aan wil doen blijkt mijn haak er af te zijn. Ik heb bij het aanslaan niks gevoeld dus hoe dit kan snap ik niet. Ik monteer extra nauwkeurig een nieuwe haak(Gamakatsu nr 8) en vis verder. Niet veel later krijg ik alweer beet: een flinke winde die de haak diep geslikt heeft. Ik knip de lijn af en zet de winde terug. Zo vang ik nog eens drie windes en alleen bij de laatste kan ik de haak verwijderen. Ik vang ook nog twee krabben.

Inmiddels is het al omstreeks half vijf en de vrij harde wind neemt nog wat toe. Net als ik besluit te stoppen gaat de pen schuin weg en sla ik aan. De vis komt direct omhoog en ik zie meteen dat het een harder is. De harder neemt meteen een run en met de hengel in mijn linkerhand en mijn fototoestel in de rechterhand probeer ik een stuk van de dril te filmen: video van harder drilDe harder geeft goed strijd en ik zet de slip van de reel iets zwaarder. De uitlopen van de harder worden minder, maar hij geeft het nog niet op. Uiteindelijk na een minuut of 6 kan ik hem scheppen. Hij blijkt 56 cm te zijn:

Harder 56 cm Nwe Waterweg, maandag 25 juni 2012

Ik heb de harder ook nog gefilmd van dichtbij: video harder van dichtbijOok het terugzetten van de harder heb ik gefilmd: video harder terugzettenNa het terugzetten van de harder stop ik en fiets naar huis.

2 opmerkingen:

spinner zei

Hoi Jan,

Leuk verslag, en mooie vissen weer op de Fairplay,s , grote klasse.

Groet Andre

Anoniem zei

De door u gebruikte hengel is neem ik aan op bestelling bij Schreiner speciaal gebouwd om met een reel te kunnen vissen? Meer en ook kleinere ogen, en er is met de harde/zachte kant rekening gehouden dat er met een reeltje op deze hengel gevist gaat worden?

Zo ja, waarom heeft u dan niet voor een reelhouder gekozen?