maandag 13 juni 2011

Eerste harder gevangen in 2011

Vorige week voor het eerst in 2011 op harder gevist in de Nieuwe Waterweg. Ik verspeelde er twee doordat de haak na een seconde of vijf los schoot.

Vandaag, maandag 13 juni, doe ik een nieuwe poging. Het weer is niet best: het miezert af en toe en er staat vrij veel wind uit het zuidwesten. De temperatuur valt mee, een graad of 19 schat ik. Als ik met de fiets vertrek is het droog, maar als ik langs de waterweg arriveer begint het flink te miezeren. Toch zet ik door en ga toch vissen. Omstreeks half twee begin ik.

Ongeveer 5 minuten nadat ik heb ingeworpen en wat geweekt brood heb gevoerd krijg ik een wegloper, maar sla mis. Snel weer een broodvlok er aan en weer inwerpen. Na enkele minuten loopt de pen opnieuw schuin weg en sla ik aan. Het is een harder die meteen boven water springt en er met een ongekende vaart vandoor gaat. Hij springt nog zeker drie keer boven water en trekt veel lijn van de reel. Ik krijg totaal geen vat op de harder en ik trek de FP brasemhengel in een hele diepe bocht: zo krom heeft ie nog nooit gestaan! Ik kan de harder eindelijk afstoppen, maar van binnenhalen is geen sprake. De harder zit zeker 50 meter rechts van mij en ik besluit er maar naar toe te lopen, ondertussen lijn opspoelend. Weer zwemt de harder weg en met de FP hengel tot barstens toe gebogen kan ik hem afstoppen. Met de hengeltop dicht bij het water zodat er alleen horizontale kracht wordt uitgeoefend, kan ik met veel moeite de harder naar me toe halen. Als de harder wat dichterbij is zie ik waarom ik geen vat op de harder kan krijgen: hij zit vals gehaakt in de staart! Nu ik dat weet verwacht ik ieder moment dat de harder zal losschieten. Na nog diverse uitlooppogingen van de harder kan ik de harder naar de kant krijgen. Ik zie dan dat er minstens drie andere harders hem vergezellen. De eerste poging om hem te scheppen mislukt en weer neemt de harder een run. Na hem weer naar de kant gehaald te hebben, trek ik hem een beetje de schuine kant op en zet snel het net voor zijn kop in het water. Hij zwemt er gelukkig in en ik heb hem. Dit heeft zeker meer dan tien minuten geduurd.

Als ik zie hoe vast de haak in de staart zit, realiseer ik me dat die niet zo makkelijk zou zijn los geschoten. In de foto hier onder is de haak te zien in het met een rode lijn omcircelde gedeelte.

Hieronder een foto van de hele harder: hij was 62 cm en opvallend zwaar gebouwd. Als ik hem weer terug zet lijkt hij zo breed als een karper.


Ik vis nog een paar uur door, maar hoewel ik een paar keer harders op mijn stek zie, krijg ik geen aanbeet meer. Als ik omstreeks half 5 een flinke bui ontwaar die op mij afkomt, besluit ik snel in te pakken en naar huis te gaan.

Geen opmerkingen: