vrijdag 13 augustus 2021

Quasimodo

Onlangs waren Wim en ik met de FP brasemhengel op pad op een nieuwe stek. Naast wat brasems en voorns vingen we een merkwaardig gebouwde kroeskarper. De vis gaf op de brasemhengel met 12/00 nylon wel de nodige tegenstand, blijkbaar had ie geen nadeel van de sterk gebogen ruggegraat.






Kroeskarper met bochel.



zondag 20 juni 2021

Zaterdag 19 juni 2021: mega karper op de brasemhengel.

Zaterdagavond gaan Wim en ik op de brasem. Wim gebruikt de FP Winston special light en ik de gele FP brasemhengel voor 10/00 tot 12/00 nylon. Ik gebruik een klein molentje, de Sedona 500 FA, met daarop gespoeld 12/00 gewone nylon.

Ik tuig de hengel op en beaas het haakje nummer 10 met twee maiskorrels. Ik gooi vlak voor de kant in. Nog geen halve minuut later gaat de dobber al schuin weg en ik sla aan. Ik heb er een vis aan maar wat voor vis is me in eerste instantie niet duidelijk. Ik trek de brasemhengel in een diepe bocht en de vis begint een beetje te zwemmen, in eerste instantie gaat ie niet door de slip heen. Dan neemt de vis een langzame run over minder dan 10 meter. Wim en ik vermoeden dan wel dat het een karper is. Ik kan de karper soms wel een stukje naar mij toe halen, maar met 12/00 gewone nylon en een brasemhengel kan je gewoon niet zoveel kracht zetten. De karper zwemt dan naar links en daar zijn takken van struiken en riet. Ik kan hem daar weer vandaan halen, maar ik verwacht iedere keer dat de dunne lijn breekt. Ik hou de top van de hengel vlak bij het water zodat ik maximale horizontale kracht op de karper kan uitoefenen. Zo gaat dit geven en nemen wel een kwartier lang door en eindelijk kan ik de karper aan de oppervlakte krijgen: het blijkt een schubkarper te zijn, die we in eerste instantie op een centimeter of 60 schatten. Gelukkig heeft Wim wel zijn Balcombe net bij zich en eindelijk kan de karper geschept worden. Die blijkt een stuk groter dan 60 cm te zijn!



Hengeltop vlak bij het water om maximale horizontale kracht te zetten.











Na meting blijkt de karper 87 cm te zijn: zevenentachtig centimeter! En dat op 12/00 gewone nylon met een FP brasemhengel voor 10/00 - 12/00. Hoe is het mogelijk op zulk licht materiaal. Jan Schreiner schreef wel eens dat (grote) vissen gehaakt met licht materiaal veel rustiger reageren dan met zwaar materiaal. Hij blijkt eens te meer gelijk te hebben.




Schubkaper van 87 cm op de FP brasemhengel met 12/00 nylon.



















Na onthaken gaat de karper weer retour.















We vissen nog verder, maar Wim krijgt de hele avond welgeteld één keer beet en ik krijg nog een tweede keer beet, maar sla mis.




Mijn avond kan echter niet meer stuk. Tegen negen uur stoppen we.

zondag 9 mei 2021

Zondag 9 mei 2021: op de karper.

Vandaag krijgen we sinds meer dan een maand temperaturen boven de twintig graden, terwijl er twee dagen geleden nog sneeuw viel ergens in Nederland: we beleven een vreemd voorjaar. Ik ga in de middag vissen op karper en dan is het half bewolkt en een graad of twintig. De wind is matig en uit zuid tot zuidoostelijk richting.

Omstreeks twee uur ben ik op mijn stek en ik zie weinig leven in het water. Ik vis met mijn groene FP Winston special light uit 1977 met een ABU EON 3601 reel met 17/00 Maxima nylon. Ik vis met een kleine dobber en als aas een paar mais korrels. Op mijn eerste stek krijg ik na een tijdje een wegloper en het blijkt een brasem te zijn. "Gelukkig" schiet hij na een tijdje los zodat ik het schepnet niet hoef vuil te maken aan de brasem. Na ongeveer een uur verkas ik en op mijn nieuwe stek krijg ik een mooie wegloper: ik sla aan en denk in eerste instantie dat er een stuk vuil aan mijn haak hangt. Het blijkt echter een kreeft te zijn.


Kreeft aan de haak.




Ik krijg de lijn niet van de kreeft en snij de lijn door en zet hem weer terug. Na een half uur verkas ik weer naar een volgende stek: vlak voor een waterverbindingsbuis.



De stek bij de waterverbindingsbuis



Na amper tien minuten krijg ik een mooie wegloper en sla aan: karper! De karper maakt een lange run en ik besluit een stukje mee te lopen en op een steiger de dril te vervolgen. Ik zie al in het water dat het een spiegelkarper is. Mijn ervaring is dat spiegelkarpers minder uithoudingsvermogen hebben dan schubkarpers, maar deze vecht toch verbazend lang. Als ik ook nog een keer misschep is ie helemaal niet genegen zich snel over te geven. Uiteindelijk lukt het me hem of beter haar in het (te kleine) net te krijgen. Als ik hem uit het water til voel ik hoe zwaar de karper is: hij zit nog vol met kuit.











Spiegelkarper van 80 cm


















Na meting blijkt de karper 80 cm te zijn. Ik vang dit seizoen alleen maar grote karpers: eerder dit jaar had ik al een schubkarper van 82 cm.

Na onthaken en foto's maken zet ik de karper weer voorzichtig terug: zij moet nog voor nageslacht zorgen.

Ik vis nog door op dezelfde stek en krijg na een kwartiertje weer een mooie wegloper en sla aan: de vis maakt meteen een run door de slip en ik verwacht dat het karper is. Het blijkt echter een brasem te zijn die ik in zijn borstvin gehaakt heb. Hij blijkt 56 cm te zijn en zit vol met paaipukkels.


Brasem 56 cm en met paaipukkels

Ik vis nog een tijdje door, maar vang niets meer. Omstreeks zes uur stop ik en fiets terug naar huis.





donderdag 1 april 2021

Op de karper op woensdag 31 maart 2021

 
Het is zomer in maart: vandaag wordt het boven de twintig graden en het is onbewolkt met weinig wind. Tijd om het op de karper te proberen. Wim en ik spreken af om een uur of vijf in de middag te gaan vissen met mais op karper. Beiden gebruiken we de FP special light: Wim met een molen en ik met de Freino Pexor reel.

Aangekomen op de stek zien we dat de karper al teken van leven geeft: diverse kolken duiden op de aanwezigheid van karper. Het water is wel erg troebel en er drijft veel vuil(afgesneden waterplanten).

Na ongeveer een uur krijgt Wim de eerste karper er op. Hij vist vlak voor een verbindingsbuis en weet een schubkarper te haken. Na een korte dril weten we hem te landen. Hij blijkt 56 cm te zijn. Na onthaken gaat ie weer retour.








Schubkarper van 56 cm



Zelf heb ik weliswaar wat aarzelende aanbeten, maar het zet niet door. Ik vis tussen het vuil zoals dat op onderstaande foto is te zien. Het kost moeite om de dobber tussen het vuil het water in te krijgen. Na enkele pogingen lukt het en zit ik naar een rood puntje tussen het vuil te kijken. Na enige tijd komt er beweging in het pennetje en gaat ie schuin onder. Ik sla aan en het is een karper! De karper schiet door het vuil heen en een lange, moeizame dril volgt.


Freino Pexor reel.







Allerlei waterplanten blijven aan de lijn hangen.




Na een langdurige en door het vuil moeizame dril van wel een kwartier weet Wim de schubkarper uiteindelijk in het Balcombe net te krijgen. Na meting blijkt deze 82 cm te zijn! En dat op 17-honderste nylon.

Schubkarper van 82 cm.

De lijn blijkt in het net afgebroken te zijn en de haak blijkt niet in de bek van de karper te zitten. Later vindt Wim de haak alsnog in het Balcombe net.


Controle of de haak nog in de bek zit.


Als Wim de karper terugzet, moet deze minutenlang op adem komen voordat hij wegzwemt.







De karper gaat retour.




















We vissen nog een tijdje door, maar vangen niks meer. Omstreeks half negen fietsen we terug naar huis.

Diverse vangsten de laatste maanden

zaterdag 23 januari 2021

Op de snoek zaterdagmiddag 23 januari 2021

Wim en ik gaan op de snoek. Wim gebruikt een 12 grams P&M Luxor luxe splitcane spinhengel van 220cm met als kunstaas een twister. Ik gebruik een FP 11 grams bruine glas spinhengel met als aas een 45 mm terrible spinner.

Omstreeks half drie in de middag arriveren we op onze stek. Het is zwaar bewolkt en er staat een zwakke zuidwestenwind. Het is een graad of drie.

Op onze eerste stek blijkt het water erg troebel en na een uur vruchteloos werpen gaan we naar de volgende stek. Wim bevist de stek voor de waterverbindingsbuis waar hij al eerder een 90+-er heeft gevangen. Na een paar keer met de twister voor de opening gegooid te hebben grijpt een snoek toe en geen kleintje! Ik film een stukje en maak foto's:











Snoek van 88 cm.










Het is een zware snoek van 88 cm en al duidelijk vol met kuit. Na onthaken en foto's maken gaat de snoek weer retour.

We vissen nog door en Wim verspeelt nog een snoek die hij nog groter schatte dan die hij gevangen had.
We verkassen nog een keer, maar daar krijgen we geen stootje.
Ik vang helemaal niks. Omstreeks half zes stoppen we en fietsen huiswaarts.

De hele middag zien we veel ganzen in V-vorm richting het zuiden vliegen: zou de winter dan toch voor de deur staan?