De hengels die wij het meest gebruiken, zijn Fairplay hengels afkomstig van Jan Schreiner & Zoon uit Amsterdam. De zaak wordt nu nog gerund door John Schreiner, maar zal binnenkort worden overgenomen door iemand anders die momenteel wordt ingewerkt.
Het is op zich goed nieuws dat de Fairplay hengels blijven bestaan.
Minder gerust ben ik over een stuk dat Frits Beutick op de site van Fairplayhengels schreef:
http://www.fairplayhengels.nl/FritsBeutick.htm
Ik heb vooral zorgen over het volgende stuk:
"Met nieuwe materialen, met nieuwe inzichten die horen bij de hedendaagse visserij, maar wel met de bekende basis: ouderwets vakmanschap"
De nieuwe hengelbouwer gaat dus hengels bouwen "met nieuwe materialen en nieuwe inzichten die horen bij de hedendaagse visserij". Daaruit kan je concluderen dat de huidige Fairplay hengels
niet gemaakt zijn met inzichten die horen bij de hedendaagse visserij. Gaat de nieuwe hengelbouwer het roer helemaal omgooien en bijvoorbeeld hengels met pensluitingen bouwen?
De grootste charme van FP hengels vind ik juist dat niet wordt toegegeven aan moderne inzichten maar dat wordt vastgehouden aan het plezier van het vangen door hengels te maken die mooi over de hele hengel buigen en die met lichte lijnen kunnen worden gevist.
Wat wordt bedoeld met de hedendaagse visserij? Als ik zelf om me heen kijk als ik aan het vissen ben dan zie ik mensen met stijve fabriekshengels die nauwelijks buigen op een vis. Je ziet bijvoorbeeld mensen met feederhengels en voerkorven die een gram of 100 wegen vissen op brasem. Als aan zo'n hengel een brasem wordt gevangen dan zie je hem niet of nauwelijks buigen en dat is logisch want een hengel waarmee 100 gram kan worden geworpen is een middelzware zeehengel.
Ik zie veel plugvissers met extreem zware poken met werpgewichten van soms 75 gram of meer. Vangen ze met deze hengel een snoek dat buigt de hengel niet of nauwelijks.
Kijk ik naar de hedendaagse karpervisserij dan zie ik vaak een clubje mensen die samen in een tentje zitten te spelen met hun smartphone en die wachten tot hun optonic een signaal geeft dat een karper zich zelf heeft gehaakt aan hun boilie. De karper wordt dan binnengepompt op hun vaak zeer zware en nauwelijks buigende karperhengels.
Bij de hedendaagse sportvisserij staat het vangen van de vis voorop en op welke manier dat gebeurt is niet van belang. Men is niet meer geïnteresseerd in mooi buigende hengels of een geraffineerde manier van vissen: men wil vis vangen en de manier waarop doet niet ter zake.
In feite is deze hedendaagse visserij een terugkeer naar de tijd dat men ook met zware poken snoek en karper beviste en dan bedoel ik de 40 en 50-er jaren van de vorige eeuw. Men had toen vaak geen licht materiaal beschikbaar en dat is nu wel anders.
Ik heb FP hengels van 50 jaar of ouder en die voldoen voor mij nog uitstekend. Deze hengels zijn echter niet gemaakt met de "nieuwe inzichten die horen bij de hedendaagse visserij". Ik denk dat een snoek van 50 jaar geleden niet anders is dan een snoek van nu.
Wat je in de huidige sportvisserij ziet is een steeds verder gaande commercialisering. Om toch hengels/molens/kunstaas te kunnen blijven verkopen worden nieuwe technieken verzonnen die aanschaf van nieuw materiaal noodzakelijk maakt. Het zijn in feite modegrillen zoals bij kleren en schoenen.
Wat je tegenwoordig ook meemaakt, is dat sommige sportvissers banden hebben met hengelsportwinkeliers. De sportvisser verzint een "nieuwe" hengel die vervolgens door de hengelsportwinkelier wordt gemaakt. De sportvisser maakt op zijn blog veel reclame voor deze "nieuwe" hengel die volgens hem de beste is die ooit is gemaakt en de hengelsportwinkelier is de lachende derde want er zijn altijd mensen die er in trappen en ook zo'n hengel kopen. Na een jaar vist de bloggende sportvisser zelf nooit meer met zijn "ideale" hengel.
Ik hoop dat de nieuwe eigenaar van Fairplayhengels nog steeds volgens de aloude Schreiner filosofie hengels blijft maken zonder toe te geven aan de commercie en/of invloeden van enkele buitenstaanders.