dinsdag 30 september 2014

Soms zit het mee

Vorige week zag ik een advertentie op Marktplaats van een volgens de advertentie "Levend aas boot  hengel". In de beschrijving stond "Levend aas hengel fair play glass king 2 meter". De vraagprijs was € 15,= exclusief verzendkosten. Dit was de advertentie met de foto's:








Ik zag direct dat het geen levendaas/boothengel was, maar een Glass King spinhengel van Fairplay.

Ik deed een bod van € 25,=  inclusief de verzendkosten en dat werd snel geaccepteerd.
Ik heb hem zojuist binnengekregen en het is inderdaad een Glass King Fairplay spinhengel van bijna 2 meter(hij is 181 cm) in twee ongelijke delen(top deel is 41 cm langer). Ik schat hem op een gram of 10. Er zit ook nog een foudraal bij, vermoedelijk origineel FairPlay.

Ik vermoed dat het een hengel uit de vroege jaren 60 is. Wie er meer van weet mag het zeggen.

Ik ga er binnenkort mee vissen met een groene Luxor werpmolen. Echt old school.

Nog wat extra foto's van de Glass King spinhengel:

Made for "Flitsend Nylon"



Glass King met Luxor molen

Lengte verschil top en onderste deel: 41 cm.






maandag 29 september 2014

Marcel met de streamer op snoek

Marcel had, net als Wim en ik, nogal wat kunstaas verspeeld op onze stek. Dat komt omdat er nylon doek op de bodem is gelegd en daar haken je spinners en streamers zo lekker aan vast. Marcel was het beu en wilde zijn eigendom terughalen. Uiteraard had hij ook zijn hengel bij zich.
Dit is zijn relaas.

"Vanmorgen stond ik er met waadpak en scherp mes en tang, nou alles zit muurvast en zodra ik erin stapte zakte ik 30cm de veengrond in, laat staan verder lopen….
Ik heb 1 fluor groen twistertje gezien, de rest werd mij te gevaarlijk.

Pak uitgedaan en hengel gepakt, er kwam nog een beginnend vliegvisser icm pluggen voor zijn jerkpook en John was er ook.

De hele tijd alsmaar jagen langs de brug en niks vangen he, echt bizar, even had ik er 1 vlak onder de kant erop, los……
Toen ben ik verder gaan lopen langs zo'n trailerhelling en weer alles vast grrrr, weer 1 kwijt.
Toen maar een hoog blijvende streamer gepakt en langs de brug gebleven, bij de stront eenden was het niets.
1e worp raak, ik gok rond de 80cm bleef nu wel aan de achterste tandemhaak hangen en was op de onthaakmat van die jongen al weer los.




Toen regen en alleen John was weer terug vanuit rondje Delft en pakte ik nog een kleintje ±60cm onder de brug, deze in het water onthaakt.










Taaie dag weer, ik vind het erg lastig vissen daar vanwege die matten, ze liggen er vlak naast die slimmers.

Groet Marcel."

zaterdag 27 september 2014

Op de snoek

Vandaag gaan Wim en ik op de snoek. We beginnen in een vliet waar we meer dan 30 jaar geleden veel op karper visten en ook grote snoek hebben gevangen. Wim vist met een FP 10 grams grafiet van 250 cm en als kunstaas een twister. Ik gebruik de FP baitcaster light met ABU revo premier met een Izumi plug.

Wim gaat bij een brug vissen en ik ga een eind verderop. Al gauw komt er een boot naderbij met daarin drie kunstaasvissers. Een van de drie landt een snoek van naar schatting rond de negentig cm.
Ik gooi vruchteloos en krijg geen stootje. Langzaam loop ik al vissend terug richting Wim die aan de overkant vist. Vanaf een afstand zie ik dat hij een vis vangt. Later vertelt Wim dat het een snoek van ongeveer 50 cm was.

Wanneer Wim en ik tegenover elkaar staan, hij aan de overkant van de vliet, klapt er geheel onverwachts een snoek op mijn Izumi plug vlak voor mijn voeten, wat mij bijna een hartverzakking bezorgt. Helaas blijft de snoek niet hangen. Hij was ongeveer 60 cm.
We besluiten verder te vissen op de stek van vorige week. Op deze nieuwe stek vangen we aanvankelijk weinig: Wim weet een klein baarsje te verleiden aan de spinner, ik vang niks. Ik stop om half zes en Wim vist nog drie kwartier door. In de drie kwartier maakt Wim heel wat mee. Tot twee keer toe mist een metersnoek zijn spinner ternauwernood. Daarna verwisselt hij zijn spinner voor een plug en daarmee weet hij een snoek van 78 cm te vangen:









maandag 22 september 2014

Gekkenhuis op de stek

Het is een paar weken bal geweest op onze stek: tien duizenden voorntjes en voorns waren samengeschoold en dat trok weer baarzen en snoeken aan. Marcel en John maakten sessies mee van tientallen voorns op de vlieg. Marcel wist ook nog met een streamertje een paar fraaie baarzen te verschalken. Een paar voorbeelden:





Wim wist tijdens een andere sessie een snoek te verschalken op de FP tien grams grafiet:








Snoek van omstreeks 60 cm.


Afgelopen weekeinde zijn Wim en ik weer op dezelfde plas gaan vissen. Ondanks de sterke wind en duidelijke afkoeling wisten we een paar snoeken te verschalken:




Deze snoek zwom zich vast in het riet en hoewel we hem konden aanraken schoot de twister los en was de snoek vrij.


Later was het weer raak voor Wim. Deze maal kwam de snoek wel even op het droge en hij bleek 73 cm te zijn:














Ik zelf wist nog een snoek van omstreeks 60 cm te haken aan een salmo plugje op een FP 10 grams grafiet 250 cm. Toen ik het snoekje wilde pakken schoot de plug los.











donderdag 18 september 2014

Marcel met de streamer.

Hoi Jan,

Vanmorgen tussen twee klussen door even met de aftma 4 staan vissen onder de brug en het was weer feest, ditmaal met een OVM streamer puur voor de baars.
Marcel stond er ook met zijn match hengel en was baarsjes aan het tikken met wormen, maar zoals hij zelf zei, ving ik er veel meer, elke 'worp' was raak, worp in de zin van onder de hengel laten huppelen. Ik gebruikte een lusknoopje op 14/00 tippet dus dat beweegt wel.
Diverse grote baarzen gehaakt en sommige moesten langs de kant onthaakt worden zo zwaar of lieten zelf al los gelukkig door de weerhaakloze streamer, maar deze bleef hangen……


Ik vroeg Marcel om een meetlint en deze kwam uit op 42cm!!! vette bak dus en er zaten er meer die ik zag zwemmen.
John kwam ik ook nog tegen, die heeft het inmiddels ook ontdekt, maar de ochtend is booming qua scores ter info.
Er kwam ook weer die jongen met die shad plugjes en wierp even onder de brug, boem gelijk snoek hangen.
Marcel was ook al bijna een baarsje kwijt aan zijn worm, een snoek, ruime 80'er, wilde hem afpakken.
Kortom weer een vruchtbaar dagje zo, vele tientallen mooie maat baarzen en dat ziet er goed uit voor de komende maanden met die meter snoeken daar.









zondag 14 september 2014

Getuige van vangst karpergigant en wat andere zaken

Vandaag, zondag 14 september, gaan Marcel en ik samen met de vliegenhengel op pad. We hadden gisteren in een plas veel voorns waargenomen en wilden die met licht materiaal bevissen. Marcel gebruikt een FP aftma 2 vliegenhengel en ik een aftma 3 FP, beiden van grafiet.

Omstreeks half twee beginnen we en we zien gigantische scholen voorns die iedere keer door baarzen en snoeken worden belaagd: dat geeft iedere keer weer een grote klap in het water. Marcel sprak een paar kunstaasvissers en die hadden hier bij een eerdere sessie snoeken van 112 cm en 106 cm gevangen. De ene kunstaasvisser had vandaag een baars in de 40 cm gevangen. Een stek voor kunstaas om te onthouden dus.

De vangst met de vliegenhengel valt tegen: zowel Marcel als ik vangen wat kleine baarzen en kleine ruisvoorns. Beiden vangen we een enkele grotere ruisvoorn. Na ongeveer twee uur willen we verkassen.

We maken eerst nog een praatje met een karpervisser die sinds afgelopen nacht aan het karpervissen is. Hij was de zaterdagavond ervoor naar zijn favoriete voetbalclub uit Rotterdam(de naam is me even ontschoten) geweest en het verlies van 1-2 tegen Willem II maakte hem er niet vrolijker op.
Plotseling ging de electronische beetverklikker af en ik zag de top van zijn rechterhengel naar rechts buigen. De karpervisser pakt snel de hengel en slaat aan en de karper hangt. Ik maak een paar foto's van de dril:





Daar komt de karper.






Bijna 17 KG! Dus bijna 34 pond.


In groen het aantal kilo's. De linker schaal zijn engelse ponden.







Na weging en de foto's gaat de vis retour. Ik informeer nog of deze vangst het verlies van zijn club uit 010 goedmaakt, maar dat is niet zo.

Een paar bijzondere vangsten.

De afgelopen weken zijn Wim, Marcel en ik nog een aantal keren wezen vliegvissen. Tijdens één van die sessies ving ik een flink gehavende ruisvoorn:





Wat deze verwondingen veroorzaakt heeft weet ik niet, maar ik vermoed dat hij in een gemaal is terechtgekomen. De vis verzette zich net zo sterk als een gezonde vis en na terugzetten schoot de vis weg.

Nieuwe Waterweg belevenissen.

Tijdens één van onze Nieuwe Waterweg sessies haakte ik met een plugje een vis die er als een speer vandoor ging. Ik vermoedde een roofblei.
Nadat de vis na veel moeite uitgedrild was bleek het een vals gehaakte brasem te zijn. Wat zijn die vals gehaakte vissen toch sterk.




Antclimax: geen roofblei maar een brasem.





Voor de tweede keer een vals gehaakte brasem op de spinner:









Wim wist nog een paar mooie windes te vangen, ditmaal op de broodvlok: