dinsdag 25 maart 2014

Met de Aftma 3 vliegenhengel

Vanmiddag heb ik vrij en ga ik vissen met de Flextec 10 feet aftma 3 vliegenhengel. Het is, na een koude nacht, mooi weer met een oosten windje. Het is een graad of 10.

Wanneer ik met de fiets langs de Vuilbak in Maassluis rij, zie ik een koikarper zwemmen. Ik maak gauw even een foto:

Uitgezette koikarper.


Ik begin op de stek van vorige week.


Ik vang drie ruisvoorns op deze stek, waaronder één aardig aan de maat.

Ik probeer het vervolgens in de Vuilbak en zie dat er al brasems zich aan het verzamelen zijn om hun jaarlijkse bruiloft te vieren.

Onder een bruggetje zie ik verschillende brasems happend aan de oppervlakte. Ik probeer met de nimf er een te vangen en na drie vals gehaakte brasems weet ik er een te landen:


Dan zie ik dat John de hovenier aan het vliegvissen is op mijn eerste stek. John is een fanatiek vliegvisser en hij vist met een Aftma 2(!) hengel van A&M Fishingtackle. Dat is een mooi buigend hengeltje van 8,6 FT(260 cm). De aftma 2 vliegenlijn lijkt wel zo dun als vliegertouw. Ik mag ook een paar keer werpen en dat gaat verrassend makkelijk. Voor rustige omstandigheden is dit de ideale hengel die ook met een kleine vis sport geeft. De hengel kost maar € 85 en de lijn ongeveer € 14.
John vangt twee ruisvoorns waaronder één hele mooie. 

Wanneer het vijf uur is stop ik en John gaat nog een andere stek proberen.



zaterdag 22 maart 2014

Met z'n drieën met de nimf

Vandaag gaan Marcel, Wim en ik met de nimfhengel op voorn en of brasem. We gebruiken alle drie onze 10 feet Flextec aftma 3 vliegenhengel.
Was het vorige week nog lekker zonnig bij niet te veel wind, nu is het slechts een graad of 8 met een krachtige zuidwesten wind en valt er ook nu en dan een bui. Het voelt aan of het winter is.

Marcel verspeelt twee grote ruisvoorns en vervolgens krijg ik ook beet en sla aan: een op het oog grote voorn hangt even en dan breekt de tip. Weg vis en weg nimf. Ik bind een zelfde nieuwe nimf aan en vis weer verder. Binnen een paar minuten krijg ik weer beet en sla aan: een flinke vis hangt aan de nimf! In eerste instantie denk ik aan een grote voorn, maar al gauw blijkt het een snoekje te zijn die de nimf heeft gepakt. Ik dril voorzichtig met mijn 12/00 nylon tip en Wim schept het snoekje. Marcel zegt dat deze snoek misschien wel mijn verspeelde nimf in de bek heeft en zowaar blijkt dat zo te zijn: het snoekje heeft ook mijn zojuist verspeelde nimf in de bek. Blijkbaar was de eerste vis die ik eerder verspeelde geen voorn maar een snoek! Nadat beide nimfen uit de bek van het snoekje zijn gehaald wordt het snoekje na een paar foto's teruggezet.

Na een tiental seconden zien we op de plek langs de kant waar we het snoekje hebben teruggezet een zeer grote kolk. Mogelijk pakte een andere, grote snoek het zojuist teruggezette snoekje. We zullen het nooit weten.





Snoek op de nimf op Aftma 3



Ik vang nog een kleine ruisvoorn en daar blijft het bij. Marcel, die niet gekleed is op het koude weer, houdt het voor gezien en Wim en ik zoeken een andere stek op die uit de wind ligt. Op deze stek in de luwte vangen we echter niks en omstreeks half vijf haken we af.

zondag 16 maart 2014

Nimf vissen

Vanmiddag gaan Marcel en ik vissen met de vliegenhengel op voorn. Beiden gebruiken we een Flextec 10 feet aftma 3 vliegenhengel. Het waait in het begin stevig maar later neemt de wind af. Het is toch redelijk te doen met het zonnetje er ook nog bij.
Ik ben het eerste op de stek en al gauw van ik een paar ruisvoorns. Van de grootste, een maatvoorn, maak ik een foto, maar die blijkt mislukt.






We vangen bij elkaar 14 voorns, ongeveer gelijk verdeeld over ons beiden. Het waren geen joekels, maar toch hebben we lekker gevist. Omstreeks half zes stoppen we er mee.



vrijdag 7 maart 2014

Marcel op het OVM

Marcel is nog wezen vliegvissen op het Oostvoornsemeer. Zijn vismaat wist een forel te landen en dat heeft Marcel gefilmd met zijn GoPro: forel eet brood 

Marcel stuurde ook nog een link naar een leuke film over het streamervissen op grote snoek: pike on the fly

zaterdag 1 maart 2014

Nimf vissen

Vandaag gaan Marcel, Wim en ik nimfvissen met onze Flextec aftma 3 vlieghengels van 3 meter. Was het weer 's morgens nog veelbelovend met een zonnetje, wanneer we 's middags omstreeks een uur beginnen is het bewolkt en kil en later gaat het zelfs regenen.

De eerste stek levert niks op, maar op de tweede stek weet Marcel een aantal voorns te vangen. Ook verspeelt hij nog een grote. Marcel neemt het verstandige besluit te stoppen en niet mee te gaan naar de derde stek, want als Wim en ik daar beginnen gaat het alleen maar meer regenen en voelt het steeds kouder aan.
Wim weet op de derde stek een brasem te vangen, ik blijf visloos. Hieronder de foto's van de brasem van Wim: