maandag 7 januari 2013

Zeehond met snoek

Van de site van WSV Blinckvliet te Zuidland heb ik onderstaande foto's gehaald. Het is een zeehond met een forse snoek in het Spui.
Dit verklaart wellicht de beschadigingen die sommige snoeken hebben.

Zeehond met snoek


Zeehond met snoek


Zeehond met snoek

Zeehond met snoek


De foto's staan hier Blinckvliet site


Van Marcel kreeg ik nog een link naar onderstaand bericht:

Op de site van DiveCenterOostvoorne staat een uitermate triest verhaal van duiker Anton over het gedrag van de beroepsvisser op het Oostvoornse Meer. Omdat de foto's op die site zo groot zijn dat het moeilijk is om de tekst en foto's te bekijken heb ik ze maar hier in dit bericht integraal overgenomen.

Vandaag duiken we bij de zoutwater inlaat iets ten westen van de Stormvogel, die overigens buiten werking staat en nemen een kijkje bij de fuiken die er vlaknaast staan. In de eerste zien we schollen, paling en forellen maar onderin de fuik ook veel dode exemplaren. De beroepsvisser laat zijn fuiken te lang liggen en haalt ze niet op tijd leeg waardoor het grootste deel dood gaat.
Als we verder rond kijken zien we de plek waar die de dode exemplaren overboord zet, de aanblik is walgelijk, als ik ze tel stop ik maar bij honderd. (zie foto) Er blijken naast grote schudwanden, die de vis naar de ingang van de fuiken leiden, tellen we drie grote fuiken en waarschijnlijk staan er meer. Aan deze onzin moet een einde komen, nu was het Oostvoornse goed op weg om weer een mooi biotoop te worden en één zo’n eikel verziekt het!! 
Hier wordt je droevig van en zwemmen maar verder naar het zuiden waar we dalen tot een diepte van 24 meter en terecht komen in een soort Canyon met monster grote veenblokken en wanden, eigenlijk is dit een hele mooie duikstek. We zijn inmiddels al een tijd onderwater en besluiten wat hoger terug te gaan, het zicht is hier magnifiek en de bodem is een heuvellandschap. We zijn er woensdag weer. groetjes Anton.



Hier zit gewoon forel bij



Dit is wel heel bizar: er wordt daar, zeer terecht, streng gecontroleerd bij de sportvissers en dan laten ze een beroepsvisser maar zijn gang gaan.

Link naar de site: OVM fuiken










zondag 6 januari 2013

Zaterdag 5 januari 2013

Vandaag gaan Wim en ik op de snoek en baars met onze 5 grams Fairplay grafiet spinhengels. Wim gebruikt in eerste instantie een streamer, ik een zelf gemaakt spinnertje.

Marcel komt ook nog even langs om te kijken. Hij is de laatste tijd meer bezig met vliegvissen in o.a. het Oostvoornse meer. Hij heeft er o.a. onderstaande platvis gevangen gewoon met de vlieg in de bek.

Platvis van Marcel op de vlieg in het OVM

We beginnen in de smalle sloten langs de Zuidbuurtseweg. Ondanks dat het zacht is voor de tijd van het jaar, een graad of 9, voelt het koud aan. Bovendien motregent het nog eens.

De vangsten houden niet over: ik vang een paar baarsjes, maar Wim krijgt geen stootje op zijn streamer. Na een uur of zo stapt Wim over op een tandemspinnertje.
Op een gegeven moment krijg ik een tik op de spinner: ik sla, maar voel niks. Na nog een paar worpen op dezelfde plek krijg ik weer een tik en nu hangt de snoek een paar tellen, maar schiet los. We onthouden de plek waar dit gebeurde: we'll be back!
Wim vangt even later een klein snoekje dat voor zijn afmetingen nog heel wat strijd geeft. 


Snoekje aan de FP 5 grams grafiet









Snoekje van een centimeter of 40.


We vissen de sloot verder af en vangen nog een paar baarsjes. Wanneer we teruglopen komen we weer langs de plek waar ik een snoek verspeelde. We gooien een paar keer en nu haakt Wim hem, maar ook bij hem schiet de spinner na enkele seconden uit de snoekbek. Deze snoek was een voorzichtige eter blijkbaar.

We gaan nog in een grotere plas, maar daar is het water erg troebel en vangen dan ook niets meer.

Omstreeks 5 uur stoppen we.