zondag 27 oktober 2013

Marcel trotseert de elementen

Marcel is vandaag, ondanks de harde wind en de buien, toch nog even wezen vissen en niet zonder succes. Net als gisteren weer snoek en ditmaal twee stuks op de FP tien grammer cobold:


"Jan, hierbij misschien wat betere foto's…






Het was best wel snel goed ondanks het bruinere water door het gemaal, de 1e aanbeet volgde na de derde worp bij het gemaaltje, maar bleef niet hangen aan de rode streamer.
De andere 2 pakte ik binnen de 15 minuten denk ik wat verder voorbij de duiker, ik gokte een goede 70'er, maar als ik zie dat die een stuk voorbij het 1e oog  komt betekend dat begin 80, dan was die gister nog groter, wat maakt het uit die cm's.
Het 2e snoekje was duidelijk kleiner ±50cm en pakte hem heel gretig achterin de bek, maar die was er zo uit zonder weerhaak, blijkbaar iets geraakt, zag wat bloed, maar zwom vrolijk weg. Ik hoef immers niet te meten en ben zo klaar.
De 1e aanbeet nogmaals geprobeerd met de rode streamer…geen reactie, wit eraan en wéér hangen… even mmmm, ik kom later wel terug.
Later terug stond Wim er al en had hem aan de spinner, die haak hangt er immers achter, logisch…bleek 73cm te zijn:

Snoek gevangen door Wim.



Die foto zal die wel opsturen.
Het was heerlijk weer hoor, harde wind en als er een bui was, was het 5 minuten achter de bomen en klaar, weer zon. Wel fijn die wind met de streamer, kon mooi overal komen.


Groeten Marcel."





zaterdag 26 oktober 2013

Snoeken rond Schiedam.


Vandaag zijn Wim en ik weer rond Schiedam gaan spinnen: Wim met de FP rapier en ik met de FP 5 grams grafiet. In tegenstelling tot vorige week is het droog en zonnig, wel staat er een stevige zuidenwind. Na een half uurtje fietsen beginnen we en al snel vang ik een mini snoekje op onze eerste stek. Beiden vangen we een paar baarzen. We krijgen veel meer aanslagen van baarzen maar de meeste blijven niet hangen.




We verkassen een paar keer en Wim weet ook een snoek te vangen.


Snoek gevangen door Wim




Even later weet ik ook nog een snoekje te vangen:








We vangen allebei nog een aantal kleine baarzen. Omstreeks half zes stoppen we en gaan huiswaarts.

Marcel heeft vandaag op onze vertrouwde stek gevist. Hij had meer geluk:

"Hoi Jan,

Zoals ik je ter plaatse al stuurde was het best wel een goede dag daar eindelijk, heel veel aanbeten gehad en een aantal eraf geschoten. De eerste, een 60'er, had ik op het 4play visje en geen foto van gemaakt.

De tweede pakte ik op dezelfde plek op het hoekje dus, maar nu met de streamer, ik was immers omgeswitched vanwege het verleiden van een grotere bij de duiker die eraf schoot op de 4play, ik schrok me rot pal onder mijn voeten.

Zoals je ziet, best wel helderder het water nu. Deze was iets kleiner, ik gok tegen de 60cm.
Toen weer bij de duiker geprobeerd, niets meer, bij zeg maar plek 1 het begin schoot weer een grote eraf, die kwam zelfs boven water, jammer weer.
Weer bij de duiker kreeg ik hem weer eraan die ene, een paar zware kopslagen en weer eraf grr.
Het is duidelijk dat ze in de staart hangen van de streamer, die tweede die ik had zat niet eens vast! Kijk maar goed, die heeft gewoon het bont vast ((-; toen ik de haak wilde zoeken zat die ernaast haha.
Toen ik wilde weggaan toch maar even nog éénmaal inwerpen naar het gemaal en naar de auto lopend hing die grote weer, nu zat ze vast!
Toch maar geschept, al vind ik het niets die lucht, ik onthaak ze liever in het water.
Mooi beest, ik gok een 80'er, meten is ook niet mijn ding he….

Even lachen naar het vogeltje….oh je gaat schudden….












Al met al een geslaagde dag met 3 snoeken en geeft eindelijk weer goede vooruitzichten toch!?

Groetjes Marcel."



maandag 21 oktober 2013

Uit de oude doos III: zeeforellen Nwe Waterweg jaren 80.


Er zijn serieuze plannen van het Wereld Natuur Fonds(WNF) om langs de Nieuwe Waterweg ter hoogte van Rozenburg duurzame oevers aan te leggen. Zo hoopt het WNF de riviermonding te verbeteren voor trekvis zoals zeeforel en zalm. Bron het AD

Zo moet het er ongeveer uit komen te zien:






Halverwege de jaren 80 werden in Denemarken als proef zeeforellen uitgezet. Deze forellen bleven niet bij Denemarken steken, maar zwierven uit naar o.a. de Nieuwe Waterweg. Wij beleefden toen een periode dat je regelmatig zeeforel kon vangen in de Waterweg. Ik viste toen met mijn gele FP 10 grammer met een twister, Wim met een spinhengel van Pezon & Michel. Vaak leverde de eerste paar worpen meteen een zeeforel op, daarna bleef het vaak lange tijd stil totdat er weer een zeeforel op de twister dook. Hieronder een paar foto's van door ons gevangen zeeforellen. Alle zeeforellen zijn door ons direct weer teruggezet, soms tot verbijstering van andere vissers die ze allemaal meenamen. Omdat het oude, gescande foto's zijn lijkt het alsof er aan sommige zeeforellen bloedvlekken zitten, maar dat is beslist niet waar.

We vingen de zeeforellen o.a. in de koude februari maand van 1985, toen Evert van Benthem de Elfstedentocht won. De ijsschotsen lagen toen langs de oevers van de Nieuwe Waterweg.






Mogelijk keren deze zeeforellen terug als de aanpassingen aan de oevers van de Waterweg zijn doorgevoerd en kunnen we weer gericht vissen op deze mooie sportvis.

zondag 20 oktober 2013

Jan Schreiner

De Fairplay hengels waarmee wij vissen zijn ontworpen en gemaakt door Jan Schreiner, later opgevolgd door zijn zoon John Schreiner. De hengelsportzaak Fairplay Hengels bevindt zich in Amsterdam aan de Roelof Hartstraat 32. Dit is een link naar de website: Fairplayhengels

Jan Schreiner heeft in zijn leven 52 boeken geschreven over de vissport en kan met recht de nestor van de nederlandse hengelsport genoemd worden. Ik heb daar al eerder iets over geschreven: Jan Schreiner

Op Youtube trof ik een filmpje aan met een interview met Jan Schreiner uit 1995. Dit filmpje is geplaatst door Henk Moelker, de oprichter van de Schreineriaan.
Voor iedereen die Jan Schreiner nog eens in bewegende beelden wil zien een aanrader:



 Hier de link naar Youtube: Jan Schreiner op Youtube

Zaterdag 19 oktober 2013: il pleut.

Zaterdag 19 oktober gaan Wim en ik op zoek naar nieuwe stekken rondom Schiedam. Onze oude stekken zijn recent geschoond van waterplanten en daardoor erg troebel. Niet echt bevorderlijk voor het vissen op snoek.

We gaan omstreeks één uur met de fiets op pad en nemen de weersverwachting(in de middag enkele buitjes) niet al te serieus. Al gauw vinden we een paar poldersloten in de buurt van de Schie. Hoewel de sloten erg ondiep zijn, is het water wel helder. Al gauw begint het zachtjes te regenen.

We vissen diverse sloten af: Wim met zijn FP 5 grams grafiet spinhengel met spinner en ik met de FP 10 grams grafiet van 250 cm met een terrible spinner. Wim weet uiteindelijk een snoekje te vangen, naast een kleine baars. Ik verspeel een snoekje en weet een kleine baars te vangen.



Gemaal vlak bij de Schie






Snoekje gevangen door Wim


De regen wordt steeds intenser en wanneer we omstreeks half zes huiswaarts fietsen, regent het pijpenstelen. Met geen droge draad meer aan mijn lijf arriveer ik omstreeks kwart over 6 thuis. Mijn vissersjas is vandaag, zondag, nog steeds niet droog.

zondag 6 oktober 2013

Zaterdag 5 oktober 2013

Vandaag, zaterdag 5 oktober, gaan Marcel, Wim en ik met de spinhengel op de snoek en baars. We beginnen omstreeks een uur. Marcel vist met de FP Rapier, Wim met de FP 10 grammer 220 cm en ik heb de FP 5 grammer en de FP 10 grammer 250 cm bij me.

Op de eerste stek werpen we een paar uur vruchteloos met plug en streamer. Waarschijnlijk is het troebele water hier debet aan. Wanneer we naar de smallere slootjes verkassen zien we wat meer leven. We vangen wat kleine baarsjes.
Dan haakt Marcel een snoekje op de spinner, die eerst vier keer misgrijpt:







Later kan Wim op de valreep nog een snoek haken die ook al een meerdere pogingen moet doen voordat ie de streamer definitief pakt:





Ik blijf snoekloos en omstreeks kwart voor zes stoppen we.

vrijdag 4 oktober 2013

Marcel op de Fly meeting in Zoetermeer op 22 september

Marcel schreef:


"Ik was vandaag naar die fly meeting geweest met Daniël in Zoetermeer, dat was heel leuk!
Ze hadden een gedeelte van de Noord Aa afgezet met netten onder bruggen en daarin 500 forellen uitgezet, voor €5,- mocht je 1,5uur vissen….hehe.
Daan met zijn vliegvisvest aan een kaartje gekocht en die kreeg extra tijd! Ik had maar 1 hengel dus betaalde niets meer om samen even een lijntje te strekken.
Na 14 uur werd het vrij vissen.
Na diverse vliegen geprobeerd te hebben zagen we bij de 'buren' dat oranje het moest doen, nou die had ik nog wel, lekker zware nymphen voor in de havens.
En toen begon het feest ook bij ons….we hebben er samen 15 gevangen en dat was heel wat meer dan menig andere visser daar haha.
Daan is verkocht, da's nu wel duidelijk, wat een kracht hebben die beestjes vergeleken bij de voorns zei hij.
Het werpen gaat ook steeds beter en het strekken, hij kijkt netjes mee naar achteren.
Hier wat actie foto's……
























Daan was verder erg onder de indruk van sommige vissers die de forellen de hersens insloegen om vervolgens in de rookton te laten verdwijnen.
Toen ze de netten aan het eind van de dag verwijderden, zaten de mazen vol met jonge snoekbaars! Allemaal dood ))-;
Oja als hengel gebruikten we de Hardy Zenith Cintrix #4 9ft. en de reel was de Danielsson F3W2six met 15/00 tippet FC, mooie naam Danielsson.

Groetjes Marcel."