zaterdag 28 september 2013

Op pad met de Fairplay 10 grammers

Vandaag gaan Wim en ik op pad met de FP 10 grams grafiet spinhengels: Wim met zijn 220 cm lange hengel, ik met die van 250 cm. Als je gewend bent om met een Rapier of 5 grammer te vissen dan valt meteen op dat deze hengels een stuk zwaarder zijn.

We gaan eerst vissen in een vliet waar Wim ooit eens een snoek van 115 cm ving en ik een van 105 cm, voor ons beiden het record. Wim vist met een streamer en ik met een Salmo plug. We beginnen omstreeks een uur. Het weer is voor de snoek niet best: een stevige oostenwind bij een licht bewolkte lucht en een graad of 18. Na een uur tevergeefs werpen in het zeer troebele water verkassen we twee keer en komen uiteindelijk weer bij onze bekende stek terecht. Daar krijg ik na een kwartiertje een flinke aanslag op mijn Salmo plug, Na een dril van een paar minuten weet ik een aardige snoek te landen. Na meting blijkt deze 81 cm te zijn. Wim heeft wat foto's gemaakt van de dril:














Snoek van 81 cm op FP 10 grammer 250 cm.


De snoek onthaakt zichzelf in het net. Na meten zetten we hem terug.
We vissen nog door maar dit blijkt de enige snoek van de middag te zijn. Omstreeks half zes stoppen we.








donderdag 26 september 2013

Snoek op de streamer van Marcel.

Van Marcel ontving ik onderstaand verslag over het vissen met de streamer.


"Wat wel leuk was, ik was er van de week even met de streamer 'on the fly' met een maatje, hij ving er al snel 1 van ±60cm en ik haakte even later er 1 van 90cm vol in de staart wortel, die had dus niet veel te vertellen zonder 'schroef', maar wat is dat werken zeg met zo'n #8 hengel en streamer, er valt geen lijn te schieten op de stoppels, of je moet een lijnmand gebruiken, wel gaaf hoor!






Geen foto van de 90'er, was toch een andere vis er liggen dus grote tegenwoordig.






Groetjes Marcel."

maandag 23 september 2013

Negen jarige Daniël vangt snoek van 93 cm aan de rapier.

Marcel is vandaag met zijn negenjarige zoon Daniël gaan vissen. Hieronder zijn relaas:

"Jan, even getest met Daniël samen……
Vette voorns gevangen!




Diverse van deze maten, en toen werd er gejaagd en Daan op pad gestuurd met de spinner/Rapier…..
Volle buik met voorn er voelbaar nog in!!




Volle buik met voorn er voelbaar nog in!!


En toen liet ik hem even bij de Baron gooien. Opeens riep Daan Papaaaaaa..uhhh


 Daniël drilt snoek van 93 cm op de rapier.







93 cm op de Rapier! Meten was niet nodig, dezelfde vis 100% zag diverse vlekken die ik toen ook gezien had, leuk zo'n netje wat Wim al zei, hij ging er niet meer uit, dus even gepakt…duidelijk kleinere kop/nek dan de inmiddels 104 cm snoek, die kan ik niet pakken in de nek.
Was wel leuk, er werd ook veel naast het boertje gejaagd, dus om het hoekje de Zuidbuurt in, veel troep helaas.

Groetjes Marcel"


zaterdag 21 september 2013

Nieuw record op de Fairplay 5 grams grafiet.

Vandaag gaan Marcel, Wim en ik weer op baars en snoek. Wim en Marcel gebruiken de Fairplay rapier en ik de Fairplay 5 grams grafiet. Ik gebruik ditmaal de Pelican 50 gevuld met minder dan 50 meter 12/00 Maxima nylon. Dat dit nog maar net voldoende is ervaar ik later. Ik gebruik een klein spinnertje.


Pelican 50 met 12/00 Maxima nylon.

Het is half tot zwaar bewolkt met een zuiden windje bij een graad of 19.
We beginnen in de smalle slootjes en Marcel vangt al snel een aardige baars.

Baars gevangen door Marcel.

Verder is het niet veel, waarschijnlijk door het troebele water als gevolg van het kroos vrij maken van de slootjes afgelopen vrijdag.
We besluiten de grotere sloot  te proberen. Onderweg daar naar toe zien we een vliegvisser(van 77 jaar!) die aan het vliegvissen is met een nimf op voorn. Als wij arriveren heeft hij een voorn gehaakt die onmiddellijk door een snoek wordt gegrepen. Wonder boven wonder belandt de nimf in de bek van de snoek en met de hulp van Marcel wordt de snoek geland. Ik heb dit nog gefilmd: Snoekdril op nimf hengel.


Dan gaan wij zelf spinnen in de grote sloot en even later voel ik een aanslag op mijn spinnertje en sla aan. De snoek neemt meteen een lange run en ik zie het witte opvulgaren onder mijn nylon te voorschijn komen. Als dat maar goed gaat. Ik heb weinig vat op de snoek en de snoek neemt nog diverse lange runs en blijft onzichtbaar. De snoek gaat door diverse kroosbedden heen en mijn lijn is gedrapeerd met kroos. Wim maakt nog een paar foto’s van de dril.











Uiteindelijk kan ik hem onder de kant krijgen, maar het kost moeite om hem omhoog aan het oppervlakte te krijgen. Uiteindelijk lukt het en kan Wim hem scheppen. Het is een lange, niet zo dikke, snoek die na meting 93 cm blijkt te zijn. Een nieuw record voor mijn FP 5 grams grafiet. We maken nog wat foto’s en zetten dan de snoek terug.


Snoek 93 cm aan de FP 5 grams grafiet, 12/00 Maxima.







De snoek gaat weer terug in zijn element:

Wim zet de snoek terug.
Met een flinke slag met de staart herneemt de snoek zijn vrijheid.


We vissen nog verder en verspelen nog een paar snoeken. Ik vang nog een kleine baars.





Omstreeks half zes stoppen we.


zaterdag 14 september 2013

Na regen komt…….. nog meer regen.

Vandaag gaan Wim, Marcel en ik met de spinhengel op baars en snoek. In eerste instantie wilden we om een uur beginnen, maar de regen was speelbreker. Het wordt twee uur. Wanneer ik met de fiets naar onze stek rij wordt ik behoorlijk nat van de regen. Er staat een matige tot vrij krachtige westenwind en het is een graad of 17. Vorige week donderdag en vrijdag was het nog tegen de dertig graden. In de afgelopen week zijn er tientallen milliliters regen gevallen.

We beginnen op onze bekende stek, waar de kanten goed bereikbaar zijn omdat het riet reeds gemaaid is. Het water is redelijk vrij van kroos, maar het water is erg troebel.

De gemaaide stek.


We vissen hier ongeveer drie kwartier, maar krijgen geen stootje. We verkassen naar de kleinere slootjes die wel meer kroos bevatten.











Al snel vangen we kleine baars:








Zo vangen we ieder een stuk of vier baarzen. Marcel mist een snoek en vangt later een snoek van 50 a 55 cm op de Fairplay rapier met een Fairplay spinner:






Snoek gevangen door Marcel met de FP rapier.


Dan mist Wim nog een snoek op dezelfde plek waar Marcel zijn eerste snoek verspeelde. Vlak voordat we stoppen probeert Wim het nogmaals op die plek en nu vangt hij hem:





Wim met de FP rapier.


Het blijkt een nogal magere snoek te zijn:



Mager snoekje.





Direct na deze vis stoppen we.



















zondag 8 september 2013

Met de spinhengel op snoek en baars

Vandaag gaan Wim en ik met de Fairplay 5 grams grafiet op snoek en baars. Wim gebruikt als molen een Shimano CI4 Rarenium 1000FA en ik een Shimano Symetre 750. Wim vist met een spinner/streamer combinatie en ik met een gewone kleine spinner.

Door de regen beginnen we pas om half drie. Op onze bekende stek blijkt het water erg troebel en begroeid. Bovendien kan door het hoge riet slechts een klein stuk vanaf de kant worden bevist.

We wijken al snel uit naar een ander water, vlak in de buurt. Na een paar worpen krijg ik daar een aanslag en sla aan. Ik heb iets gehaakt, maar de vis maakt zich helemaal niet zo druk en blijft rustig onder water zwemmen. Ik laat hem rustig rondjes zwemmen en even later zet ik iets meer druk en de vis laat zich zien: het is een snoek van naar schatting iets onder de 70 cm. Nadat de snoek nog een paar keer de 15/00 maxima nylon van de molen heeft getrokken, kan ik hem naar de kant dirigeren en kan Wim hem scheppen. Pas in het net wordt de snoek echt wild en schudt zelf de spinner uit zijn bek. Na meting blijkt hij 67 cm te zijn. Dit was hem:

Snoek van 67 cm op de FP 5 grams grafiet.


Closeup van de snoek.


Dit was de enige vis die deze stek opleverde en we verkassen weer naar een smallere sloot. Daar vangen we beiden een baars: Wim een van rond 29 cm, ik een kleiner exemplaar.

Zo vader zo zoon.
Dan zien we dat Marcel met zijn vrouw en zoon Daniël aan het vliegvissen zijn in de buurt. We gaan even kijken en Daniël, die nog maar 9 jaar is, heeft het werpen met de vlieghengel aardig onder de knie. Dat heeft ie van zijn vader geleerd:
Daniël krijgt les in werpen van vader.

Even later vangt Daniël een mooie blankvoorn op de vlieghengel:


Daniël met zijn blankvoorn gevangen op de vlieg.



Van Marcel hoor ik later middels de mail dat Daniël nog twee voorns heeft gevangen waaronder een mooie ruisvoorn. Wim en ik gaan het nog elders proberen en we nemen afscheid van de familie Neerhout.

Op onze nieuwe stek is het water ook erg troebel. Na een aantal worpen zit Wim vast aan vermoedelijk een tak. Als hij spanning op de lijn zet verschijnen er allemaal belletjes aan de oppervlakte. Dan begint de "tak" te zwemmen: het is een onbekende vis die zich vooreerst niet laat zien. Als ik op weg ben om het schepnet te halen maak ik nog gauw een paar foto's van Wim die de vis drilt:


Wim drilt een onbekende vis.




Als ik terug ben met het net probeert de nog steeds onzichtbare vis keer op keer de kant in te duiken. De vis is moeilijk te sturen en we vermoeden een valsgehaakte karper of brasem. Dan laat de vis zich zien aan de oppervlakte en het blijkt een valsgehaakte, dikke paling te zijn van naar schatting ruim 60 cm. Tegelijk schiet de haak los en is de paling weg.

We vissen nog een tijdje door maar vangen niets meer. Omstreeks half zeven stoppen we.