zaterdag 16 februari 2013

It ken net.

Vandaag gaan Wim en ik met de spinner op de snoek. Tenminste als er geen ijs ligt op onze stek! Wanneer ik rond 1 uur naar onze stek fiets, kom ik onderweg allemaal sloten tegen waar nog gewoon een laagje ijs op ligt. Als dat maar goed gaat. De winter is dit jaar niet zozeer koud maar wel hardnekkig.

Wanneer ik op de plek arriveer waar ik 3 februari de laatste snoek ving, blijkt een gedeelte bedekt met ijs, maar ook grote gedeelten zonder ijs. Dat moet toch wel lukken.

Het is zwaar bewolkt en bijna windstil. Ik schat het een graad of 8, veel warmer dan het de afgelopen dagen was. Ik gebruik de Fairplay 5 grams grafiet hengel met de Penn 4200SS molen en een klein spinnertje. Er blijkt wat stroming te staan in het water wat als gevolg heeft dat stukken ijs en vuil het spinnen hinderen. Ik haak al gauw een vis,  het blijkt een kleine brasem te zijn die ik in de rugvin heb gehaakt. Na ongeveer twintig minuten haak ik een baars die ik kan landen. Dit was hem:

Baars op de Fairplay 5 grams grafiet.








Inmiddels is Wim ook gearriveerd, hij vist met de Fairplay 10 grams grafiet van 220 cm met een Penn 716Z molen en een streamer.
We vissen de hele sloot af, maar krijgen geen stootje. Soms zien we een vis wegschieten vlakbij de kant, maar onduidelijk is wat voor vissen het zijn.

We proberen nog een andere vijver(surfplas) maar ook daar krijgen we geen stootje.

Omstreeks kwart voor vijf stoppen we ermee.





zaterdag 9 februari 2013

Vrijdag 8 februari 2013

Marcel had een uurtje voor donker worden even de tijd om te vissen, via de e-mail kreeg ik onderstaand verhaal van Marcel:


Hoi Jan,

Wat ik vandaag nu weer meemaakte.....

Ik moest om 4 uur nog even naar R'dam en heb even snel voerkorrels in het water gegooid om later te nimpfen, dan sterft het meestal van de voorn....
Maar Marcel v.d Ham zat er net te vissen en hij had 1 karper, ik zei hem nog dat ik hier weinig snoek ving en hij zag ze regelmatig verderop jagen, mmmm bij mij zuigen ze ze blijkbaar zo naar binnen want ik zie zelden wat jagen.

Ik was om en nabij 5 uur weer terug en begon met de #2 met de dubbele nimpfjes eraan, ik voelde wat tikjes maar doorbijten deden ze niet, vreemd want als je eenmaal wat voelt begint het meestal wel los te komen......

Eindelijk had ik een klein voorntje eraan wat hevig weerstand bood en zag hem duidelijk in het heldere water naar onder duiken, maar ineens was daar een grote kolk en weg nimpfen én voorntje natuurlijk, grrrr.
Die arme snoek heeft nu ook nog 2 vliegen erbij, da's minder, dus ik naar de auto en de 10grammer eruit met de 4play.
Na 3x werpen kreeg ik al wat tikken, maar ook deze wilden niet doorzetten en zag zelfs een volger onder mijn voeten.
Na wat variëren van binnenvissen was het vlak onder mijn voeten raak, een mooie dikke dame van tegen de 70cm gok ik die niet veel weerstand gaf totdat ze in het net zat...de hele boel draaide in elkaar en zelfs een splitring moest eraan geloven.


Een 70-er van Marcel



Geen nimpfjes te bekennen....








Ik heb nog even goed in die bek gekeken, maar ik kon echt geen nimpfen vinden, het was dan wel schemer, maar met een 120LED straler vanuit de tuin zie je echt wel wat, nou ja....misschien heeft ze het voorntje uitgespuwd, ik hoop het maar.
Verder geen tikken meer gehad, dus dit zal de boosdoener wel geweest zijn denk ik.

Dit was gewoon even ter info hoor, vond het gewoon grappig en ben er eigenlijk altijd wel bang voor met die voorntjes en vandaag gebeurde het dus....én eindelijk een andere snoek daar dan die 102cm die nu wel 103cm zal zijn inmiddels, eten genoeg.



Groeten Marcel.

zondag 3 februari 2013

It giet oan

Dit weekeinde wil ik sinds lange tijd weer gaan vissen. In eerste instantie wil ik op zaterdag, maar de harde wind en (hagel)buien schrikken me af. Zondagmorgen zou het droog zijn, in de middag volgt regen, in het oosten voorafgaand door sneeuw. Het wordt dus zondagmorgen.

Wanneer ik omstreeks kwart voor tien zondagmorgen naar mijn stek fiets merk ik pas hoe koud het is: het is een graad of 4 en er staat ook vandaag een stevige westenwind. Onderweg zie ik dat de reigers al druk doende zijn hun nesten, hoog in de bomen, in orde te brengen. Ook kom ik een paar karpervissers tegen die weggedoken onder een visparaplu(dus geen bivvy) proberen een karper te verschalken. Dat zijn de echte bikkels.

Wanneer ik op mijn stek arriveer(de baron) blijk ik de enige visser te zijn: de andere zijn verstandig bij de kachel gebleven. Ik vis met mijn Fairplay grafiet 5 grammer en als molen gebruik ik een Penn 4200SS die ik recent op MP gekocht heb. Dit is een ultralicht model van Penn(190 gram) en nog made in de USA. Dit is hem:

Penn 4200ss

De slip is heel precies instelbaar en loopt zonder schokken. Als kunstaas gebruik ik een spinner met een slank, terible-achtig blad en enkele haak.

Ik gooi ongeveer drie kwartier te vergeefs, zonder een enkel stootje zelfs. Op sommige stukken sta ik vol in de wind en al gauw krijg ik koude handen en voeten. Ik besluit de smallere stukken langs de weg te proberen. Wanneer ik op mijn nieuwe stek ben aangekomen zie ik een enorme kolk even later gevolgd door nog een grote kolk een meter of 5 verderop. Ik dacht eerst dat het een aalscholver was, maar ik zie geen vogel boven komen. Het moet dus een (grote) snoek zijn geweest. Uiteraard probeer ik hem te vangen, maar tientallen worpen blijven zonder resultaat.


De nieuwe stek langs de weg.


Ik ga een eindje verderop en staande op een grote afvoerbuis maak ik een paar worpen. De derde worp voel ik een tik en sla ik aan: hangen! Ik voel meteen dat het een zware snoek is en hij blijft in eerste instantie onzichtbaar. Hij gaat een aantal keren door de slip van de Penn 4200ss die heel gelijkmatig lijn afgeeft. Na een paar minuten wordt de snoek moe en zwemt hij tot mijn schrik de afvoerbuis in waar ik op sta. Gelukkig kan ik hem terughalen en even later kan ik hem scheppen. Het is duidelijk een vrouwtjes snoek die al vol met kuit zit. Hij of eigenlijk zij voelt zwaar aan in het net. Dit was hem:

Vrouwtjes snoek

In close up




Door mijn koude handen heb ik moeite hem te onthaken: iedere keer als ik de kieuwgreep hanteer weet de snoek zich weer los te wringen. Uiteindelijk lukt het de spinnerhaak los te maken. Het spinnerstangetje blijkt helemaal verbogen.

Ik heb wel een meetlint bij me, maar die zit in mijn fietstas op de fiets die een paar honderd meter verderop staat en dat vind ik te lang duren. Ik schat hem toch wel boven de 70 en hij (zij)is bovenal zwaar. Ik zet hem ongemeten terug en hij zwemt weg.

De Penn 4200ss heeft zich bezwezen. 

Ik vis nog een half uurtje door, maar doordat ik vol in de wind sta krijg ik het steeds kouder en hou ik het voor gezien.

De eerste snoek van 2013 is binnen.

Update: Marcel stelde voor om de lengte van de snoek te bepalen door de afstand bovenkant eerste oog en onderkant van de hengel op te meten. Ik kom dan op ongeveer 73 cm.