vrijdag 27 april 2012

Marcel op de forel in het Oostvoornsemeer

Marcel is op de forellentoer. En dan niet in een kunstmatig forellenputje waarbij je de gevangen forellen de schedel in moet slaan, nee hij is bezig met het echte werk op het Oostvoornsemeer waar je de forel moet terugzetten. Hieronder zijn relaas.


Hoi Jan,

Vanmorgen om 5 uur opgestaan en uit het raam kijkend..mmm nee het waait teveel. Om 6  uur nog eens gekeken en de gok genomen, op naar het Oost Voornse Meer!
Daar even na 7'en aangekomen een strak blauwe lucht met waarachtig voor daar niet eens zoveel wind. Er stonden 3 andere vliegvissers, waarvan de derde een eind verder.



Omdat mijn werpkunsten uit de jaren '70 stammen, besloot ik maar nóg verder dan de derde man te gaan klungelen en dat bleek ook als ik al ruim een uur stond te werpen zonder aanbeten met springende forellen om mij heen, een nadere blik op mijn leader toonde helemaal geen vlieg! Die moet er na een paar worpen af gevallen zijn, knopen is ook een vak blijkt wel. Al kwamen die al genoeg in mijn leader door mijn gestuntel...snel weer een zwarte 'bibio achtige' vlieg eraan, wat vet erop en werpen maar, nu zou ik het toch moeten zien als die 'weg' is... Het wemelde intussen van de zwarte vliegen in het water, dus dat ging goed. Al snel volgde een heftige aanbeet aan de oppervlakte, ik hef mijn hengel omhoog en trek tegelijk aan de lijn, hangen!
Gek genoeg neemt hij geen run en moet ik al binnen strippend de vis drillen, dat ben ik niet gewend en strak houden is een must daar ik zonder weerhaak vis.
Maar goed, even later is de buit binnen, een mooie regenboog van circa 45cm, naar de mening van een dorpsgenoot, een vis van vorig jaar uitgezet.
Die dorpsgenoot was in een kayak ondertussen erbij gekomen en gaf gelijk wat tips over reanimeren e.d  daar ik hem vertelde dat dit mijn eerste vis was, niet gek zei hij.
Hij vertelde ook penningmeester en werp instructeur te zijn van  een vliegvisclub uit Vlaardingen, misschien toch maar eens daar gaan kijken op een maandag avond...




Ondertussen had ik het stervens koud gekregen van dat eerste nutteloze uur in het water staan, de man in de kayak raadde mij aan om even de oever op te zoeken en in het vervolg toch maar een jas aan te doen.....tja het zonnetje scheen wel, maar dat water.....



Na een half uurtje bijkomen en eten op de kant tussen de natuur en wel erg veel zwarte vliegen inmiddels, besluit ik weer het water in te gaan en bij de 'kayak man' te kijken die inmiddels ook een regenboog had, de 'derde man' die iets terug stond had ondertussen wel 20 beekforelletjes op een nimf, maar daar kwamen we niet voor natuurlijk (-;



Toch besloot ik maar al vissend naar de auto terug te gaan om een jas aan te doen, een paar meter verder zag ik een grotere regenboog vlak langs mij zwemmen en plaatste mijn vlieg iets ervoor, hij aarzelde geen seconde en draaide er gelijk naar toe en hangen, ditmaal ging die er wel vandoor en kon ik hem mooi op de reel drillen.
Met even later een mooie regenboog van circa 60cm in het wat te kleine netje bleek achteraf, voordeel is wel met die weerhaakloze haken, dat ze in het net al los zijn of gaan.
Dus toch maar even een foto gemaakt, ze moeten het thuis immers ook geloven he.



Dus maar weer verder vissend naar de auto toe,  da's nog een heel eind met mijn rustige slakkegangetje om geen vis te verstoren en ondertussen genietend van de mooie natuur in dit machtige aquarium en BAM, weer een aanbeet, dat ging snel en met grote sprongen makend leek het meer op vliegeren, zo kreeg ik er lastig controle over, maar het was duidelijk een Saibling, met die witte vinnen, van een cm of 60 die wel erg druk was, dus helaas na een paar minuten schoot hij eraf #@#$@#$!
Weer verder struinend naar de wagen kwam ik bij steeds meer vissers die ook bijna allemaal met kromme hengels stonden, de vis was los!
Na een paar worpen tegen het dammetje, waar het lekker diep is, kreeg ik weer een aanbeet, nou dat heb ik geweten!
De duidelijk grotere vis schepte zichtbaar mijn 'bibio' van het oppervlak en nam gelijk een run naar rechts, hup de lijn strak en op de reel verder.......maar toen nam die een wel heel erge run, ik zag ineens allemaal rare kleuren door mijn hengel ogen vliegen en voor ik het wist was de vis een meter of 50 verder richting andere vissers, ik probeerde hem nog af te remmen maar er was geen houden aan. Ik gebaarde de andere vissers op te passen, hij kan immers er zomaar omheen zwemmen. De enorme regenboog was inmiddels al richting de 80m gezwommen toen hij even inhield, ik snel draaien en .....@!@#@^$@$ weer los, verdorie dit was echt een toppertje! En ik had even ervoor al heel serieuze grote zien zwemmen die ruim over de 70cm heen gingen, bah hier baalde ik wel van al kan mijn dag natuurlijk niet meer stuk.








Bij de auto aangekomen stonden er nog meer vissers klaar, ze hadden mekaar duidelijk gebeld dat het 'feest' was en dat zeiden ze ook.
Nog even nababbelend met een lotgenoot die ook zijn kind op tijd moest ophalen, kreeg ik nog wat vliegen van hem, wat een toffe lui daar allemaal, het bleek de 'derde man' te zijn die inmiddels de tel kwijt was met zijn nimf vissend.
Al met al een topdag en geen tijd gehad om een jas aan te doen moest ik snel naar huis.
Nu maar snel weer een gaatje vinden, de bibio's zijn immers maar een weekje 'los' en in het weekend is het geen doen daar, surfers, duikers en veeels teveel vissers achter de dammetjes.

Groetjes van Marcel

enne..dit zouden we eigenlijk samen moeten doen, dit is zo machtig mooi vissen en tevens zijn dan die achterlijke runs te filmen, ik heb mijn handen vol eraan dus foto's en filmen gaat moeilijk.

zondag 15 april 2012

Zaterdag 14 april 2012: op de brasem

Vandaag gaan mijn zwager en ik op de brasem: hij met een FP swingtiphengel light en ik met de FP brasem cobold van 315 cm. Ik gebruik 12/00 maxima op een mitchell 310x gold.
Omstreeks twee uur 's middags arriveren we bij de Boonervliet in Maassluis. In het gedeelte waar we gaan vissen trekken in het voorjaar altijd de brasems samen. Ook karper zit er dan genoeg.

Het weer is zoals het al dagenlang is in april: koud en nu ook nog met een noordelijke wind. Het maakt het vissen er niet prettiger op. Bovendien is het niet warm genoeg geweest om de brasems massaal te laten samenstromen op onze stek.
We leggen een eenvoudig voertje van gekocht lokvoer vermengd met brood. We vissen met brood.

Al gauw blijkt dat het geen superdag zal worden. We krijgen slechts sporadisch beet wanneer we tussen de gele plomp velden vissen.



Mijn zwager vangt een paar aardige brasems waarvan deze de grootste is:


Ik zelf vang een paar kleinere brasems en ook een paar blankvoorns en een ruisvoorn:





Zoals gezegd houdt het allemaal niet over en omstreeks half zes stoppen we. Waarschijnlijk is het water nog te koud en moeten we wachten op een paar warme dagen.


zondag 1 april 2012

Zondag 1 april 2012

Ik was eigenlijk niet van plan om te gaan vissen, want het zou koud zijn zondag en ook nog met kans op regen. Wanneer ik zondagmorgen wakker word dan schijnt zowaar de zon en lijkt het best aardig weer. Ik besluit het toch weer een paar uur op de karper te proberen. Snel mijn FP brasemhengel gepakt en een blikje mais en een zak met voer dat ik van Marcel heb gehad.

De stek bij het Lyceum is maar 5 minuten fietsen voor mij, maar het voelt toch wel koud aan. Ik ga op dezelfde plek vissen waar ik vorige week een karper van 50 cm ving. Ik strooi eerst wat voer op mijn stek en tuig dan mijn hengel op. Ik gebruik weer mais die ik met een soort hair aan mijn haak bevestig.
Al snel zit er beweging in mijn dobber ten teken dat er vis zit, maar de beten zetten niet door. Na ongeveer een uur gaat mijn dobber schuin weg en ik verwacht een karper. Helaas het blijkt een brasem te zijn. Ik besluit meteen maar te verkassen, want deze brasem heeft natuurlijk alle mogelijk aanwezige karpers verjaagd.
Op de nieuwe stek voer ik weer, maar ook hier is geen karper te bespeuren. Er komt nog een jongetje van een jaar of vijf bij me kijken. Hij is met zijn vader verderop aan het vissen, maar hij vindt het bij mij blijkbaar interessanter dan bij zijn vader, want hij komt iedere keer weer terug bij mij kijken.
Intussen krijg ik het steeds kouder en besluit omstreeks kwart voor een te stoppen. Toch was het wel weer leuk om weer eens naar een dobbertje te kijken, dat is toch wel een heel andere visserij dan met kunstaas.