zondag 28 oktober 2012

Zaterdag 27 oktober 2012: met z'n drieën op de snoek

Vandaag, zaterdag 27 oktober, gaan Marcel, Wim en ik weer op de snoek. Wim en ik beginnen omstreeks half twee, Marcel begint een uurtje later.

Een groot verschil is het weer met dat van vorige week zaterdag: er staat een straffe noordoosten wind en het is gewoon winterskoud, ik schat een graad of 6. Gelukkig schijnt de zon wel, maar uit de zon in de wind is het net januari. Geen uitgelezen snoekweer dus en dat blijkt ook wel uit de vangsten.

Het water is een stuk helderder dan vorige week: je kunt tot een flink stuk gewoon de bodem zien en dat vind ik ook al geen goed teken.

Als eerste weet ik een minisnoekje te haken op mijn Salmo plugje. Het beestje is amper twee keer zo groot als de 9 cm grote plug:


Minisnoekje op de Salmoplug

Verder krijgen Marcel en Wim slechts een enkele tik op hun streamer of plug.

We verkassen naar de grotere plas, maar ook daar is Wim de enige die een snoek verspeelt: de snoek greep waarschijnlijk de lange staart van de streamer en werd niet gehaakt.


De grote plas.

We besluiten weer naar de eerste stek terug te keren. Maar ondanks een zestal toeschouwers blijft het slecht.


Een zestal toeschouwers.


Marcel weet toch nog een aardige snoek van krap 68 cm te vangen aan de Izumi 4 play plug.



Snoek aan de Izumi 4 play plug van Marcel.


Snoek is onthaakt en opgemeten.


Snoek van 68 cm aan de Izumi 4 play plug van Marcel.

Dit blijkt de laatste vis die we vangen en wanneer het begint te schemeren haken we af.

We gaan door tot de schemer.

Ik droom er van een van onderstaande snoeken te vangen aan een lichte Fairplay hengel( van de site van Totalfishing http://www.totalfishing.nl/sportvisnieuws,33,12972.html) :









Voorlopig alleen maar dromen........



vrijdag 26 oktober 2012

Nog meer vangsten van Marcel

Marcel e-mailde vandaag onderstaand relaas:

"Vandaag kort gevist, de 1e snoek, een 55-60'er lag in het net, onthaakte zichzelf(geen weerhaken) en sprong er weer uit, wel zo makkelijk, geen foto dus.
De 2e aanbeet leek op een klein snoekje, ik dacht nog, wat leuk die ook hier....bleek een beste baars te zijn op de 11cm rapala plug! Da's nieuw daar.

Diverse volgers weer gehad, ik dacht nog hoe ga ik die nu foppen....ik ging de plug eens heel anders binnenvissen, steeds een paar meter volgas en even rusten tot bijna aan de oppervlakte, dan weer gas erop en dat deed diverse aanbeten losweken, ze schoten er alleen net zo hard weer af, één bleef er hangen...een mooie van 78cm met ook een gekke snavelbek en was vanzelf in het net alweer onthaakt, niet gek voor de stek toch?

Groetjes Marcel
Het was wel koud brrrr."








Snoek 78 cm, met snavelbek.




donderdag 25 oktober 2012

Marcel blijft vangen

Marcel heeft de afgelopen dagen nog een paar uurtjes kunnen vissen. Gisteren had hij wel 25 baarzen, waaronder een paar mooie:

Baars aan de rapier
Marcel had ook nog een snoekje:



Snoekje gevangen door Marcel

Vandaag heeft hij ook gevist en Marcel e-mailde mij:

"Hoi Jan, had net nog een bekende van je, samen met 2 anderen waaronder een van 68cm, 2 niet gemeten bij de baron.
In het kleine slootje weer wat baarsjes waaronder weer hele vette die ik haast niet eruit getild kreeg met de rapier.

Op een gegeven moment leek het wel of er 10 aalscholvers tegelijk door het slootje zwommen, echt niet normaal hoeveel golven er waren en vissen er sprongen, er was gelijk niks meer, maar wat het nou was??

Hier wat plaatjes, die gewonde zijn bewogen, die moest snel terug!"



Snoek op de plug


Snoek gaat weer in zijn element terug.


Snoek aan de plug.


Snoek met forse wond: aalscholvers?


Closeup van de wond
Dat is een flinke wond Marcel. Ik vraag me af hoe dat gekomen is, een aalscholver lijkt me eigenlijk niet waarschijnlijk. Misschien met uitbaggeren gebeurt?




zondag 21 oktober 2012

Bloody, muddy Sunday



Vandaag gaan Marcel, Wim en ik weer met de spinner op snoek. We starten omstreeks 10 uur op onze bekende stek. Was het gisteren windstil en zacht, nu staat er een krachtige noordenwind die het onaangenaam maakt. Marcel vist eerst met zijn FP rapier, maar stapt later over op zijn FP cobold 10 grammer i.v.m. de sterke tegenwind. Wim vist met een FP cobold 8 grammer en ik met de FP 10 grams grafiet van 250 cm. Marcel begint met een streamer en later met een Rapala 11 cm jointed oranje plug. Wim vist met een streamer en ik met een Salmo plug.


Nadat Wim een snoek heeft gevangen, haak ik een snoek op de Salmo plug. Wanneer de snoek is uitgedrild pak ik hem achter de kop en wil hem op het natte gras leggen. De snoek schudt echter hevig waardoor de Salmo plug losschiet uit de snoekbek en één van de dreghaken zich diep in mijn linkerduim boort: de haak zit er inclusief weerhaak tot in de ronding in. Oef! Ik probeer eerst met een arterietang de haak uit mijn duim te trekken, maar hoe hard ik ook trek, hij blijft muurvast in mijn duim zitten. Ik pak een grotere krombek tang en trek uit alle macht en dan komt de haak los. Ik hoef gelukkig niet naar het ziekenhuis.

Marcel had nog een foto gemaakt van de snoek, die een opvallende snavelbek had. Marcel heeft deze snoek al eerder gevangen. In alle consternatie hebben we hem niet gemeten, dit was hem:




Snoek met "snavelbek".


Niet veel later haak ik andermaal een snoek en deze keer kan ik de snoek pakken en hem in het natte gras leggen. Hij blijkt 60 cm te zijn.



Snoek op de FP 10 grams grafiet 250 cm met Salmo plug.





Snoek van 60 cm.


Snoek 60 cm.











Wanneer de snoek onthaakt, gemeten en gefotografeerd is, wil ik hem in het water terugzetten. Op weg naar het water zak ik weg in de modder en val ik languit in de modder met mijn hoofd  in het water. Ik zit van onder tot boven onder de modder tot grote hilariteit van Wim en Marcel. Ik heb er een pijnlijke, gekneusde linkerpink aan overgehouden. Je hebt van die dagen…….

Even later vangt Marcel nog een snoek op de Rapalaplug. Hij gaat ongemeten terug.



Marcel pakt een snoek.




Gevangen aan de Rapala jointed 11 cm.




We besluiten het even later op de grotere plas te proberen. Al gauw haakt Wim een snoek die een paar keer flink door de slip gaat. De streamer blijkt buiten de bek gehaakt waardoor de snoek niet zo goed te sturen is en daardoor wilder is. Uiteindelijk kan Wim hem scheppen en hij blijkt 73 cm te zijn.




Wim met een flinke snoek.



De snoek blijkt 73 cm te meten.



Even later krijg ik een flinke aanslag op mijn Salmoplug en ik zet de haak. Een flinke snoek blijkt de plug gepakt te hebben en hij gaat een aantal keer flink door de slip. Uiteindelijk kunnen we hem scheppen en hij blijkt 75 cm te zijn:



Snoek van 75 cm.



Dan is het de beurt aan Marcel: hij staat een paar honderd meter verder en getuige de sterk gebogen 10 grammer heeft hij een flinke snoek erop. Wim en ik spoeden ons erheen en als we arriveren heeft Marcel de snoek al geland. De met een Rapala jointed 11 cm gevangen snoek blijkt 78 cm te meten.
Dit was de mooi getekende snoek.




Snoek van Marcel: 78 cm.



Snoek van Marcel: 78 cm.
Omstreeks één uur begint het te regenen en gaan we huiswaarts.


zaterdag 20 oktober 2012

Zaterdag 20 oktober: weer op de snoek

Vandaag gaan Marcel, Wim en ik weer op de snoek. Marcel heeft zijn FP rapier en FP 10 grams cobold bij zich, Wim zijn FP rapier en ik mijn FP 5 grams grafiet spinhengel. Marcel en ik beginnen omstreeks een uur, Wim komt een half uurtje later.

Was het afgelopen zondag koud en regenachtig, nu is het gewoon zacht met een graad of 18. Wel is het meest zwaar bewolkt en regent het af en toe. Er staat weinig wind. Voor het volgende weekeinde(zaterdag 27/zondag 28 oktober) wordt aanzienlijk kouder weer verwacht: de middagtemperatuur zal niet meer boven de 10 graden komen.
We zien nog een Lepelaar staan in het weiland, een opvallende witte vogel die je steeds vaker ziet.

Er zijn altijd enkele dagen per seizoen waarbij je niks fout kan doen. Op deze dag is dat zo voor de baars: bij iedere worp met de spinner bonkt er een of meer keer een baars op de spinner en Wim, Marcel en ik vangen in een uurtje tijd gezamenlijk wel meer dan dertig baarzen. Het formaat is echter klein. Hier onder een van de nog wat grotere exemplaren:


Baars gevangen met de FP 5 grammer.


Na deze baarzen orgie gaan we op een groter plasje op de snoek. Ik heb geluk want al snel beukt er een snoek op mijn spinnertje en de snoek maakt een paar aardige runs en doet de FP 5 grams grafiet diep door buigen en de slip van mijn Symetre 750 moet tussen beiden komen om mijn 15/00 Maximanylon voor breuk te behoeden. Toch duurt de dril hooguit 3 minuten en dat voor een snoek van 70 cm op een 1,4 kilo lijntje. Dit was hem:

Snoek van 70 cm op de 5 grams FP grafiet.

Wim en Marcel vangen nog ieder een snoek van omstreeks 50 cm op de streamer en ik vang nog een minisnoekje waarvan de foto te onscherp is om hier af te beelden.

De snoek van Wim heeft Marcel gefotografeerd:


Snoek van Wim



Snoek van ongeveer 50 cm van Wim





We besluiten het op een grotere plas vlak in de buurt te proberen.


Nieuwe stek in de buurt.

De eerste worp die Wim maakt met de streamer levert een aanbeet op, maar de snoek schiet los. De tweede worp pakt de snoek de haak met veren andermaal en ditmaal hangt ie:


Wim met een snoek op de streamer.



De snoek van Wim meet 60 cm.

De stek ziet er veelbelovend uit.


Marcel en Wim op een steiger.

We vissen nog een half uurtje door, maar vangen verder niets meer. Omstreeks kwart voor zes stoppen we.

zondag 14 oktober 2012

Op de snoek

Vandaag, zondag 14 oktober 2012, gaan Marcel, Wim en ik op de snoek op onze bekende stek. Gisteren, zaterdag, was vissen niet mogelijk door de regen.
Vandaag regent het ook, maar als we omstreeks 9 uur buienradar bekijken dan lijkt het omstreeks 10 uur droog te worden. Helaas blijkt in de praktijk dat we vanaf 10 uur de ene bui na de andere krijgen. Het is er bovendien nog eens berekoud bij, het lijkt wel januari. Op buienradar van 10:35 uur zijn de buien te zien die wij kregen. Wij visten ongeveer in het gele vierkantje.



Buienradar zondag 14 oktober 2012 om 10:35 uur. Volop buien.

Marcel krijgt als eerste een aanslag op zijn Izumi 4 play plug, maar mist die. Even later krijgt hij weer een aanslag en dit keer is het raak. De FP 10 grams cobold wordt door de snoek flink krom getrokken. Hier een  filmpje van het laatste deel van de dril: Dril snoek van 70 cm


De snoek blijkt 70 cm te zijn, best groot voor ons water.


Opmeten van de snoek



Hij blijkt 70 cm te meten.



Even nog een close up van de snoek.


De snoek krijgt zijn vrijheid terug.



Even later vangt Wim nog een snoekje van ongeveer 50 cm.



Snoek van ongeveer 50 cm van Wim


De buien in combinatie met de zon leveren nog een mooi plaatje op:


Regenboog.


Marcel vangt nog een snoek van omstreeks 60 cm die hij in het water onthaakt.


Snoek 60 cm





Onthaken in het water.


De snoek is onthaakt en zwemt weg.


Ik zelf vang helemaal niks. Ik viste met de FP 10 grams grafiet in combinatie met een groene Luxor werpmolen.

Groene Luxor molen onder FP 10 grams grafiet.


Omstreeks half twee gaan we, koud tot op het bot, huiswaarts. Lekker naar de warme kachel.

Update: Marcel is later op de dag nog teruggeweest en heeft nog een snoekje van 50 cm gevangen. Dit was hem:


Op de valreep gevangen door Marcel: snoekje van ongeveer 50 cm.