vrijdag 24 augustus 2012

Met de spinhengel op de roofblei.


Vandaag, vrijdag 24 augustus, heb ik een vrije middag genomen om te gaan vissen. De weersverwachting voor het weekeinde is slecht(veel regen en wind) en ik moet dus het gunstige vrijdagweer waarnemen wil ik kunnen vissen.

Ik ga met de FP 10 grams spinhengel grafiet met een plugje op de roofblei, een vis die ik nog nooit gevangen heb. Ik gebruik een Luxor spinmolen met 17/00 Maxima gewone nylon. Ik gebruik een klein blauw plugje met enkele staartdreg.

Omstreeks half twee arriveer ik aan de Nieuwe Waterweg ter hoogte van de Groote Lucht. Tegen de verwachting in krijg ik een kleine regenbui op mijn kop. De wind is zuidwest en het is een graad of 20. Het is afgaand tij.
Ik gooi ongeveer een half uur lang bij de uitlaat van de waterzuiveringsinstallatie, maar krijg geen stootje. Ik besluit verder te fietsen om de drooggevallen kribben te bevissen. Helaas staan de meeste kribben nog onder water en pas dichtbij de pont van Maassluis naar Rozenburg kan ik op een krib lopen. De theorie is dat de kleine visjes in de sterke stroming bij de kribben een makkelijke prooi zijn voor de roofvis. We zullen zien. Ik loop een stuk de krib op, maar er zijn ook stukken die nog flink onder water staan en mijn laarzen zijn niet hoog. Bovendien is er drukke scheepvaart met grote boten(het gaat goed in de Rotterdamse haven blijkbaar). Op een gegeven moment heb je het idee dat je de schepen zo kunt aanraken, zo dicht gaan ze langs.

Ik vis in de sterke stroming vlak achter de krib. Na een aantal worpen krijg ik een aanslag en sla ik aan: hangen! De vis gaat een aantal keren flink door de slip heen en in de sterke stroming heb ik moeite om hem bij de kant te krijgen. Ik verwacht een roofblei, maar het blijkt een grote baars te zijn, die 40 centimeter meet. Lange tijd geleden dat ik zo’n grote baars gevangen heb. Een prachtige vis is dat toch zo’n grote baars. Na een paar foto’s zet ik hem terug.



Baars 40 cm in de Nwe Waterweg, 24 aug 2012
Baars 40 cm in de Nwe Waterweg, 24 aug 2012




Ondertussen is er een gigantisch schip vlak bij mijn krib gearriveerd en in eerste instantie wordt het water flink weggezogen en valt een groot deel van de krib droog. Ik ken deze situatie en zet het op een rennen naar de kant: het water komt dan twee keer zo hard terug en overspoelt mijn laarzen waardoor ik twee doorweekte sokken heb. Gelukkig is het water niet koud.
Er komen een aantal schepen achter elkaar en ik wacht tot die weg zijn voordat ik weer de krib op durf.



Groot containerschip passeert de krib


Ondertussen is er ook een andere visser gearriveerd bij de enige bevisbare krib.



Na een aantal worpen krijg ik weer een aanslag en ook deze vis neemt een aantal flinke runs door de slip heen. Ik hoop weer op een roofblei, het blijkt weer een grote baars te zijn. Ik heb hem niet gemeten, maar hij was iets kleiner dan de eerste schat ik.


Baars uit de Nwe Waterweg



Closeup baars uit de Nwe Waterweg. 


Baars uit de Nwe Waterweg


Na een half uur doorvissen besluit ik te stoppen, best tevreden met de voor mij doen grote baarzen.


maandag 6 augustus 2012

Maandag 6 augustus 2012: op de harder

Zaterdag 4 augustus ben ik met de spinner achter de winde aangegaan in de Nieuwe Waterweg. Het resultaat was een verspeelde vis en twee spinners kwijtgeraakt aan de stenen. Op de laatste plek waar ik een spinner verspeelde zag ik een paar harders zwemmen, daar moet ik het eens proberen.

Maandag 6 augustus 2012 op de harder.
's Morgens regent het weer eens voor de verandering, maar de verwachting is dat het 's middags droger zou worden. Om half twee 's middags vallen er nog steeds buitjes, maar als het even droog is waag ik het er op.
Er staat een vrij krachtige zuidwesten wind en als ik op mijn stek arriveer begint het weer te regenen. Ik zoek beschutting achter een paar bomen en tuig daar mijn hengel, FP Brasem cobold 375 cm met Abu Eon 3601 reel, op. Binnen een kwartiertje is het droog en dat zou het ook blijven. Ik vis op de plek waar ik afgelopen zaterdag een spinner verspeelde aan de keien en waar ik harder zag zwemmen. Hier een video van mijn stek: Stek aan de Nieuwe Waterweg

Omstreeks kwart over twee voer ik wat geweekt brood en begin te vissen. Al na vijf minuten gaat mijn dobber schuin weg en sla ik aan: een flinke harder die na enkele seconden los schiet. Dit is flink balen.
Ik vis door en vang een grote winde. Even na drie uur gaat mijn dobber weer schuin onder en sla ik aan: harder en zo te zien een grote! De harder neemt eerst een flinke run recht van mij af en buigt dan sterk naar links naar een paar grote keien die in het water liggen. Ik loop er snel naar toe en trek met de hengel richting de keien en als tegenreactie zwemt de harder van de keien af. De harder neemt nog een paar flinke runs en geholpen door de sterke stroming heb ik de grootste moeite om hem dichterbij te krijgen. Ik krijg zelfs kramp in mijn rechterhand die de hengel vasthoudt. Uiteindelijk kan ik de harder dichterbij krijgen en met zijn staart eerst kan ik hem in het net krijgen. Het is een flinke harder en weegt best wel veel. Na meting blijkt hij 64 cm te zijn. De haak zit voorin de bek, maar is niet makkelijk te verwijderen. Ik besluit de haak door te halen en mijn lijn af te knippen. Ik maak een paar foto's en een filmpje:

Harder 64 cm maandag 6 augustus 2012

Closeup harder 64 cm



Ik heb de harder ook gefilmd van dichtbij: Video harder 64 cm. 

Ik vis nog door tot vijf uur, maar vang slechts nog een kleine winde.

woensdag 1 augustus 2012

Woensdag 1 augustus op de harder

Maandag 30 juli kon ik door de harde wind niet op de harder vissen in de Nieuwe Waterweg. Ik ben daarom wezen spinnen in de Nieuwe Waterweg wat wel net ging met die harde wind. Een winde kunnen vangen en meteen lekker uitgewaaid.

Woensdag 1 augustus 2012.

Voor vandaag, woensdag 1 augustus, verwachten ze zonnig, droog en warm weer met tegen de avond regen. De wind is zuid oost en matig van kracht.

Ik besluit weer op de harder te gaan in de Nieuwe Waterweg ter hoogte van Maassluis. Het is 's morgens 9 uur laag water en met laag water is de stek bij Maassluis het best te bevissen. Ik ga daarom al omstreeks half negen met de fiets op pad. Ik kom langs de Nieuwe Waterweg skeelers tegen en bij de pont in Maassluis staan tientallen toerfietsers op de pont te wachten. Ik ben niet de enige die vroeg op pad is.

Omstreeks half tien arriveer ik op mijn stek bij Maassluis en ik fiets eerst een heel stuk langs de Nieuwe Waterweg om te zien of er harders langs de kant zitten. Ik zie geen enkele harder.
Ik besluit maar te gaan vissen waar ik vorige keer succesvol was. Ik voer met geweekt brood en als aas gebruik ik een broodvlok. Zoals gebruikelijk vis ik met de FP brasemhengel cobold van 370 cm met een Abu Eon 3601 reel gevuld met 17/00 maxima. Als haak een gamakatsu maat je 8.

Dit is de stek die ik bevis: Stek aan de Nieuwe Waterweg

Ik zie een enkele kleine vis langs zwemmen, vermoedelijk een winde. Even over tien schiet zomaar ineens mijn dobber onder en ik sla aan: harder. De vis komt eerst meteen naar de oppervlakte en ik zie dat het geen grote harder is. Toch maakt de harder twee behoorlijke runs en blijft dan geruime tijd voor mij heen en weer zwemmen. Uiteindelijk kan ik hem scheppen en hij blijkt 46 cm te zijn. Dit was hem:

Harder van 46 cm Nwe Waterweg 1 augustus 2012


Closeup van de harder

Ik heb hem ook nog van dichtbij gefilmd: harder van 46 cm

De haak zit zoals gewoonlijk voorin de bek en na onthaken en meten zet ik hem weer terug.

Ik vis nog een paar uur door maar vang, afgezien van een grote winde, geen harder meer, ook niet als ik het een paar honderd meter verderop probeer.

Omstreeks een uur pak ik in en fiets naar huis langs de Nieuwe Waterweg. Wanneer ik de pont van Maassluis net ben gepasseerd zie ik tientallen harders langs de kant zwemmen. Ik tuig snel weer op en voer wat brood. Helaas lukt het niet om een harder te vangen hoewel ze wel in mijn drijvende korsten waren geïnteresseerd. In nog geen half uur passeren zeker 6 grote schepen waardoor het water telkens in grote beroering komt en mijn broodvoertje wegstroomt. Dit alles is niet bevorderlijk voor de vangst. Na een uurtje komt het water steeds hoger en zie ik geen harders meer zwemmen. Ik besluit te stoppen en fiets naar huis tegen de zuidoosten wind in.